3D-scannen op de Kalverstraat - Werken bij RPS

3D-scannen op de Kalverstraat

3d-scannen-op-de-kalverstraat

3D-scannen op de Kalverstraat

Posted on in Nieuws


Bizar. Landmeter Danny van Remmerden zoekt naar het juiste woord als hij in zijn eentje door de populaire Kalverstraat van Amsterdam struint. Hij maakt in opdracht van een vastgoedbeheerder een 3D-scan van diverse winkelpanden in een onwerkelijk decor. 
“Je kunt hier midden op de dag een speld horen vallen. Een spookstad? Ja, zo zou je het wel kunnen omschrijven. Op twee kleine winkeltjes na is alles dicht. Er is niemand op straat. Af en toe kom je een politiewagen, bouwbusje of vuilniswagen tegen en dat was het dan wel.”

RPS-nieuws-Danny-van-Remmerden-Kalverstraat-3d-scannen-landmeten-landscape3
Danny van Remmerden werkt ondanks de coronacrisis onverminderd door in de verlaten winkelstraten van Amsterdam.

3D-model winkelpand

De landmeter gaat in opdracht van vastgoedbeheerder een 3D-scan maken van diverse winkelpanden in de Kalverstraat, Heiligeweg en Leidsestraat. Hiermee legt hij de huidige situatie van de voorgevels van de panden vast. Vervolgens kan in vervolgfase worden gemonitord of de panden door eventuele funderingsproblemen van houten heipalen schade hebben oplopen.

3D-laserscannen. Landmeters gebruiken het al decennialang voor het nauwkeurig vastleggen van de omgeving in een digitale puntenwolk. Deze puntenwolk wordt dan omgezet naar een 3D-model die klanten kunnen gebruiken voor de start van hun werkzaamheden. Zoals bij het ontwerp of beheer van gebouwen en kunstwerken.

rps-nieuws-heiligeweg-3d-scannen
Momentopnamen tijdens het scannen van een half uur op de Heiligeweg.

Voorgevels inscannen

In dit geval betreft het vastgoed. Danny legt uit hoe hij dit voor de winkelpanden heeft aangepakt.  “Met een high-end laserscanner heb ik niet alleen de voorgevels van de winkelpanden vlakdekkend ingescand, maar ook de hele omgeving. Dit gaat helemaal rondom in 360 graden tot op de millimeter nauwkeurig.”
De voorgevels zijn vanaf de weg in meerdere opstellingen met een hoge puntdichtheid ingescand. De gevel wordt van alle kanten geregistreerd en is daarmee volledig dekkend vastgelegd.

RPS-nieuws-Danny-van-Remmerden-Kalverstraat-3d-scannen
Het prepareren van de scanner in een verlaten winkelstraat.

Waar de landmeter normaliter bij het 3D-scannen ruis op zijn scherm ervaart, heeft hij nu een clean sheet voor ogen. “Dat maak ik voor zulke projecten nooit mee. Normaal gesproken zijn er altijd voetgangers of fietsers die het beeld verstoren. Nu niet. Het resultaat van de scan levert daardoor een vrijwel identiek beeld op als die van de reguliere foto.”

RPS-nieuws-3d-scan-Heiligeweg
Het resultaat van de scan. Het ongefilterde beeld laat zien dat er in een half uur slechts één beweging is waargenomen in de straat.

Hoogteverschillen meten

Op kantoor worden de scanopnames van de panden met speciale software omgezet in een 3D-puntenwolk. Dat vormt de basis voor de vervolgwerkzaamheden vanuit allerlei disciplines. Van het bepalen van afstanden, hoogteverschillen en schuinstanden tot verzakkingen en scheurvormingen. “Door volgend jaar hetzelfde uit te voeren kunnen we de veranderingen ten opzichte van de nulmeting in een kleurgradiënt visualiseren. Daarmee is in één oogopslag de vervorming van de gevel in 3D zichtbaar”, weet Danny.

Tijdsbesparing

Met de toepassing van de 3D-scanner wordt een aanzienlijke tijdsbesparing gerealiseerd. Vanuit deze risicogestuurde benadering hoeft de adviseur namelijk alleen voor de nulmeting eenmalig naar binnen. “Met behulp van de 3D-scan zijn de herinspecties in de jaren daaropvolgend te herhalen vanuit kantoor. Je hoeft de huurders dus niet meer lastig te vallen. De herhalingsmetingen geven daarbij aan of en zo ja, verslechtering heeft plaatsgevonden en  in welke mate.”

RPS-nieuws-3d-scan-Heiligeweg
Meer varianten om de scan te presenteren. Hier met een colorized reflectiewaarde.
RPS-nieuws-3d-scan-Heiligeweg-zwart-wi
Presentatie met een black/white reflectiewaarde.

Indicatieve vloerwateraanpassing

Later dit jaar wordt het onderzoek nog uitgebreid met het uitvoeren van een indicatieve vloerwateraanpassing op de eerste verdieping. Hiermee worden de panden ook inpandig deskundig beoordeeld en vastgelegd.

Meer informatie

Interesse in wat RPS met 3D-scannen voor uw project kan betekenen? Kijk op de dienstenpagina van 3D-laserscannen voor meer informatie.

Het bericht 3D-scannen op de Kalverstraat verscheen eerst op RPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *