‘Arbosysteem schiet tekort om beroepsziekten te voorkomen’

‘arbosysteem-schiet-tekort-om-beroepsziekten-te-voorkomen’

‘Arbosysteem schiet tekort om beroepsziekten te voorkomen’

Posted on in Nieuws

 

Werken met gevaarlijke stoffen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Toch lijken we elkaar maar niet te vinden als het gaat om het voorkomen van beroepsziekten. Stichting Nationaal Kennisknooppunt Beroepsziekten (NKKB) vult die leegte op een laagdrempelige manier op voor mens en bedrijf. Oprichter Piet Kroon en voorzitter Jan Kegelaer duiden hoe zij dit doen.

 

Halverwege het gesprek slaakt Jan Kegelaer een diepe zucht. “Weet je, eigenlijk is het triest dat wij als professionals het unheimische gevoel hebben dat ons Arbosysteem tekort schiet. Ondanks de vele expertise die er is, lijken we elkaar niet te kunnen vinden als het gaat om het voorkomen van beroepsziekten.”

 

Met die boodschap zet de arbeidshygiënist en operationeel directeur bij RPS analyse bv de zaak meteen op scherp. Hij benadrukt dat met de juiste samenwerking veel van deze ziekten voorkomen hadden kunnen worden. “Van schoonmakers tot productiemedewerkers, bijna iedereen wordt op het werk blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. En onbewuste blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot vervelende aandoeningen, vaak pas jaren later, met de dood als ergste gevolg.”

 

Jan Kegelaer: “We lijken elkaar niet te vinden als het gaat om het voorkomen van beroepsziekten.”

Voorkomen van beroepsziekten

Reden voor RPS en het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (IKA Ned) om samen de handschoen op te pakken in de strijd tegen beroepsziekten. Zo hebben ze onlangs het Nationaal Kennisknooppunt Beroepsziekten (NKKB) gelanceerd, een stichting die bedrijven en mensen helpt die te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Het platform biedt een integrale aanpak en geeft antwoord op de drie belangrijkste vragen: zijn de medewerkers daadwerkelijk blootgesteld? In welke mate? En kan dat tot gezondheidsschade leiden?

 

Piet Kroon, oprichter en directeur van IKA Ned, is overtuigd van de meerwaarde van zo’n kennisknooppunt. Het NKKB maakt zich sterk om dergelijke aandoeningen te voorkomen of om onderzoek te doen en advies uit te brengen wanneer er onrust is door een vermoeden van een beroepsziekten. Omdat het lerend vermogen voor een onderneming, de preventie, nog niet aanwezig is. En dat is precies het gat waar wij op inspringen. Makkelijk en toegankelijk advies. Punt. Dat is er nu niet.

Het bericht ‘Arbosysteem schiet tekort om beroepsziekten te voorkomen’ verscheen eerst op RPS.