Contrastrijk duo zorgt twee decennialang voor Limburgs elan

contrastrijk-duo-zorgt-twee-decennialang-voor-limburgs-elan

Contrastrijk duo zorgt twee decennialang voor Limburgs elan

Posted on in Nieuws


Wie al 20 jaar elke ochtend om vier uur de wekker zet voor zijn broodheer moet wel plezier hebben in zijn werk. De Limburgse meettechnicus Joop Slangen (64) en laborant John Jongen (59) verschillen in karakter, maar delen memorabele momenten. Een verhaal over gevaarlijk speelgoed uit China, marinefregats, plakjes kaas, Abraham en Rembrandt.

Maandagochtend vier uur. De wekker weet wat hij moet doen in huize Jongen. Terwijl de krantenjongen zich nog een keer omdraait, stapt John een kwartier later in de auto. Op weg naar het laboratorium van RPS in Breda. Vijf keer per week zijn dagelijkse ritje. En dat inmiddels al twee decennialang.

“Het went hóór”, haast de inwoner uit Born zich te zeggen. “Iets voor half zes ben ik er. Ik moet ook niet te hard rijden, omdat het alarm er niet eerder afgehaald mag worden”, begint de laborant met een grijns.

Joop Slangen (links) en laborant John Jongen pendelen al 20 jaar tussen Limburg en Noord-Brabant.

Zure dampen

Op dat moment start collega Joop Slangen vanuit Meerssen de motoren. Welke bestemming staat er vandaag voor de meettechnicus op de planning? Een ziekenhuis, chemiebedrijf, zorginstelling of kantoorpand?

“Die diversiteit aan klanten en plekken maakt mijn werk zo leuk”, merkt Joop op. “Je krijgt steeds andere indrukken en ontwikkelt je meetvaardigheden. De ene keer zijn het lucht- en dan weer bodem- of watermonsters.”

Die monsters komen vervolgens bij John en zijn team terecht om ze te analyseren in het lab. “Wij doen vooral arbeidshygiënische metingen van metalen, chlorides, zure dampen en stoffen. Zo zorgen we ervoor dat mensen veilig en gezond kunnen werken. Mooi én waardevol werk”, klinkt het overtuigd.

Stap naar Brabant

Joop en John kwamen twintig jaar geleden over van Philips waar ze in hun eigen streek beiden actief waren als chemisch laborant. “Helaas had onze afdeling geen levensvatbaarheid meer. RPS heeft ons, de apparatuur en de spaarzame klanten toen overgenomen voor het symbolische bedrag van 1 euro”, herinnert Joop zich.

De stap naar Brabant ging volgens John geruisloos. “Je voelt je hier meteen welkom. Het was wel even wennen om op het werk Nederlands te praten en geen Limburgs meer. Soms zeggen collega’s nog wel eens dat ze me niet verstaan. ‘Kan de ondertiteling aan?’, hoor je dan.”

Hij kan er wel om lachen. De joviale John is altijd wel in voor een grapje. Een gezellige prater. Tikkeltje extravert. Joop staat daarentegen liever op de achtergrond. Rustig, betrouwbaar en bescheiden.

John Jongen: “Het is ontzettend interessant om in het laboratorium meerdere analyses uit te voeren, van chroom 6 tot aan methaan, bodem en lucht.

Van Abraham tot Rijksmuseum

Een contrast dat treffend wordt geïllustreerd met het voorbeeld waarmee ze komen als we beide heren vragen naar de mooiste momenten op de werkvloer. John: “Ik weet nog dat ik vijftig jaar werd en er ’s morgensvroeg een grote Abraham voor de ingang van het bedrijfspand stond. Op het lab moest ik een hoedje op en een potje mosterd zoeken dat ze verstopt hadden. Dat was écht zo leuk.”

Joop denkt vooral terug aan zijn bijzondere werkplekken. “Ik herinner me bijvoorbeeld een bezoek aan een pathologisch ziekenhuis. Hier snijdt men in menselijke delen, zoals de darmen, het hart of de hersenen. Dat vond ik interessant om te zien. De dag erop loop je rond in het Mauritshuis of Rijksmuseum. Ook ben ik weleens live aanwezig geweest bij een operatie voor het uitvoeren van blootstellingsmetingen naar lachgas of formaldehyde.”

Marinefregat

Zo volgen de mooie momenten zich in rap tempo op. Joop somt er moeiteloos nog een op. “We hebben eens met vier meettechnici drie keer een week op zee meegevaren met een marinefregat. Voor de Koninklijke Marine voerden we metingen naar dieselemissie uit. Dan zit je een volle week op zee tussen Noorwegen en Schotland. Onvergetelijke momenten.”

“Maar dat geldt evenzo voor een bezoek aan zorginstelling Amarant. Hier hebben we op diverse locaties monsternames en analyses voor het drinkwater uitgevoerd. Je komt dan in het privédomein van mensen met een beperking. Dan is mooi om van dichtbij te zien hoe je deze mensen met de juiste begeleiding toch een goede kwaliteit van leven kunt geven.”

Joop Slangen aan het werk in een zorginstelling.

Lood in leidingwater

Voor zijn collega John is het werk als laborant interessant, omdat hij in het laboratorium meerdere analyses uitvoert. Van Chroom 6 tot aan methaan, bodem en lucht. “Ik weet nog dat we werden ingeschakeld voor een onderzoek naar plastic speelgoed van kinderen van 1 t/m 3 jaar. Dat kwam uit China en het vermoeden was dat er cadmium (zilvergrijs overgangsmetaal, red.) inzat.

Uit onze analyse werd dat bevestigd. Daar schrik je dan toch wel van. Het was destijds een hot item.”
Wat er volgens John nu vooral speelt is Chroom 6 in verflagen en het lood in het leidingwater bij kinderdagverblijven. “Als er te veel lood in het drinkwater zit, is dat voor kinderen onder de drie jaar slecht voor de ontwikkeling. We ervaren na monstername geregeld dat er een te hoog loodgehalte zit in loden leidingen van 20 tot 30 jaar oud.”

90.000 kilometer per jaar

In de afgelopen decennia hebben de Limburgers hun bedrijf zien ontwikkelen tot een serieuze speler in de markt. “Ik kan me nog herinneren dat we een koelcel hadden met drie plankjes. Die plankjes stonden eens in de maand vol. Nu is dat elke week het geval. We tellen nu echt mee én dat is mooi”, klinkt John enthousiast.

Joop vult aan: “In mijn beginperiode reed ik eerst alleen en later met z’n tweeën door heel Nederland en een stukje België en Duitsland. Toen reed ik al snel 90.000 kilometer per jaar. Inmiddels zijn we met z’n vijftienen en opereren we verspreid over de regio’s.”

Er is volop bedrijvigheid in het laboratorium in Breda.

Brand in Moerdijk

Die ontwikkeling is ook de grote multinationals niet ontgaan. Zo maakten de Limburgers in 2014 voor het eerst kennis met Shell. Al was de aanleiding voor die kennismaking tragisch. Er was een explosie geweest bij een petrochemische fabriek op industrieterrein Moerdijk. Joop herinnert zich dat nog als de dag van gisteren.

“Het was op een zaterdag. Toen we de vraag kregen om monsters te nemen, aarzelden we geen moment. Dagelijks voerden mijn collega Rik en ik zo’n 60 monsternames op locatie uit en in de omringende gebieden die John en zijn team vervolgens analyseerden. Een knap staaltje teamwork. Want dit was echt een megaklus. Dit zijn locaties die je bijblijven, maar je hoopt zoiets natuurlijk nooit meer mee te maken.”

Verschillende analysetechnieken

Zo hebben beide heren hun waarde in de afgelopen twee decennia ruimschoots bewezen en lonkt over een tijdje het welverdiende pensioen. Gelukkig staat er weer een toekomstige lichting te trappelen. Volgens John zijn er binnen zijn lab volop mogelijkheden om je er te ontwikkelen.

“Omdat we met verschillende analysetechnieken werken, gaat dat verder dan controle- en routinemetingen. Onze stagiairs mogen, uiteraard onder begeleiding, op diverse apparatuur werken. Je merkt dat dit voor hen interessant is”, ervaart John.

Professionele werkomgeving

“En we laten ze daarnaast een beetje proeven aan de Limburgse cultuur”, vult de laborant met een lach aan. Tot slot schiet hem nog een komisch moment te binnen.

“Een tijdje geleden was het op Facebook een rage dat kinderen plakjes kaas op elkaars hoofd gooiden die bleven plakken. Ik zat tijdens de pauze eens naast een ietwat kalige collega. Een collega tegenover hem pakte een stukje ontbijtspek van tafel. Hij wierp het naar zijn hoofd waar het precies op bleef plakken. We lagen helemaal in een deuk met z’n allen. Het tekent de sfeer dat er hier naast een professionele werkomgeving ook genoeg gelachen wordt. Niet voor niets zit ik hier al twintig jaar prima op mijn plek.”

Joop Slangen bezoekt zorginstelling Amarant voor monsternames voor legionella.

Zoek jij ook een interessante baan of (afstudeer)stage?

Bekijk en lees hier alles over wat het leuk maakt om te werken bij RPS. Ook vind je hier de meest actuele vacatures en wie weet ontmoeten we je binnenkort ook in Leerdam, Delft, Zwolle, Breda of Ouderkerk a/d Amstel.

Het bericht Contrastrijk duo zorgt twee decennialang voor Limburgs elan verscheen eerst op RPS.