‘Ik houd wel van een uitdaging’ - Werken bij RPS

‘Ik houd wel van een uitdaging’

‘ik-houd-wel-van-een-uitdaging’

‘Ik houd wel van een uitdaging’

Posted on in Nieuws


Slapeloze nachten? Nee, die heeft ze er zeker niet van. “Ik houd wel van een uitdaging”, klinkt het monter uit de mond van RPS’er Karla van Stekelenburg. Dit jaar gaat ze als projectleider voor woningbelegger en -verhuurder Vesteda duizenden opnames voor de NEN-2580-meetcertificaten en het woningwaarderingsstelsel in goede banen leiden. Hoe pakt ze dat aan?

Projectleider Karla van Stekelenburg: “Elke keer als je weer een gebouwencomplex afsluit, komt er weer een nieuwe opgave op je pad. Die variatie maakt het zo leuk.”

Wie Karla van Stekelenburg aan de telefoon krijgt, wordt meteen gegrepen door haar enthousiasme. “Zal ik je dat document even toesturen? Nu even op de foto? Geen probleem. Waar wil je me hebben?” Die daadkrachtige en pragmatische houding komt van pas bij het uitvoeren van een omvangrijke vraagstelling vanuit opdrachtgever Vesteda. De grootste commerciële woningbelegger van ons land die appartementen en eengezinswoningen in het middensegment verhuurt.

Van NEN-2580 tot woningwaarderingsstelsel (WWS)

Want ga er maar aanstaan. Uiterlijk dit jaar wil Vesteda duizenden huurwoningen in kaart brengen. Hiervoor gaan de collega-inspecteurs van Karla op pad om de kerngegevens ervan op te nemen. “Vesteda wil dat deze woningen correct in beeld worden gebracht, volgens de huidige normen. Aan ons de taak om de oppervlaktes in vierkante meters voor de NEN-2580-meetcertificaten inzichtelijk te maken. Daarbij kijken we ook meteen naar de WWS-kenmerken, die voor Vesteda van belang zijn voor de taxatiewaardes, onderhoudsbudgetten en het bepalen van de maximale huurprijzen”, vat Karla de essentie van het project samen.

Punten per woning bepalen

De totale verhuurportefeuille van Vesteda omvat bijna 28.000 woningen. Voor dit project gaan er duizenden woningen door de molen, verdeeld over 465 complexen en 3.257 woningtypen. Het type van een eengezinswoning kan bijvoorbeeld een woning met of zonder garage zijn. Vesteda maakt de selectie en prioriteert. Ook bepaalt de woningbelegger de acties per woning:  inmeten, WWS of beide.

Karla legt uit: “Stel je hebt een complex met 50 appartementen. Vesteda heeft hiervan dan al een verdeling gemaakt van een x-aantal type woningen die we moeten inmeten. Ook meten we de algemene ruimtes in. Denk aan de entreeportieken, trappenhuizen, galerij en de bruto vloeroppervlakte van het gebouw. “

Ze vervolgt: “Daarnaast bepalen we voor het WWS alle specifieke kenmerken van de woning. Dit varieert van de grootte van het keukenblad tot aan de aanwezigheid van een vaatwasser, thermostaatkraan en los toilet. Is er bij hetzelfde woningtype sprake van een jonge en verouderde keuken, dan gaan we bij twee woningen binnen.”

Uiterlijk in 2023 wil Vesteda duizenden huurwoningen in kaart brengen.

Problemen tackelen

Grootste uitdaging vormt volgens Karla de planning. “Je kunt bij de bewoners natuurlijk niet zomaar even aankloppen van: ‘We komen even langs om de boel in te meten.’ Vesteda informeert de huurders daarom eerst per e-mail. Vervolgens bellen wij erachteraan om de afspraken te maken. Ik wil daar van meet af aan druk op zetten, want je wil de inspecteur logistiek natuurlijk zo optimaal mogelijk benutten. We schatten in dat wij ongeveer 15 woningen per dag kunnen inmeten, maar er is niks zo onvoorspelbaar als mensen die thuis moeten blijven voor een afspraak. Vooralsnog denken wij alle mogelijke problemen getackeld te hebben.”

Privacygevoelige informatie

Goede communicatie met Vesteda is hierbij van belang. “Elke maand hebben we een voortgangsoverleg. Prettig is dat de doorlooptijden met onze tekenafdeling altijd goed op elkaar zijn afgesteld. Verder zijn de kwaliteitscontroles geborgd. Wat overigens ook nog belangrijk is om te noemen, is dat wij een eigen online portal met Vesteda hebben. Zo communiceren wij altijd in een vertrouwelijke omgeving met elkaar. Je hebt immers toch te maken met privacygevoelige informatie van bewoners.”

Karla kijkt uit naar haar rol binnen de samenwerkingsovereenkomst: “Zo’n NEN-2580-project aansturen, ligt me wel. Wat helpt is dat ik hiermee voor onder meer woningcorporatie Eigen Haard en ASR al best wat ervaring heb opgedaan. Ik houd bovendien van dit soort uitdagingen. Elke keer als je weer een complex afsluit, komt er weer een nieuwe opgave op je pad. Die variatie maakt het zo leuk.”

Meer informatie

Onze inspecteurs hebben dagelijks te maken met diverse vraagstukken over oppervlakten en inhouden van vastgoed. Zo verzorgen wij NEN 2580 meetcertificaten voor onder andere: woningcorporaties, gemeentes, vastgoedeigenaren, particulieren en scholen. Kijk voor meer informatie op de dienstenpagina van NEN2580 meetcertificaten.

Het bericht ‘Ik houd wel van een uitdaging’ verscheen eerst op RPS.