Is je werkplek na lockdown nog coronaproof?

is-je-werkplek-na-lockdown-nog-coronaproof?

Is je werkplek na lockdown nog coronaproof?

Posted on in Nieuws


Veel mensen werken in deze coronatijd thuis, maar er komt een moment dat je weer naar kantoor moet. Is dat dan wel verantwoord als het virus nog onder ons is? Met al die gedeelde werkplekken, deurklinken, koffiezetapparaten en luchtcirculatie in gebouwen. In de tv-uitzending van De Monitor van gisteravond maakte presentator Teun van de Keuken met onze arbeidshygiënisten Jan Kegelaer en Michel Engels een rondje door het pand van KRO-NCRV. Een waardevolle uitzending waarin terechte zorgen en mogelijke oplossingen worden aangehaald.  

< Bekijk via bovenstaande link de complete uitzending van 27 april 2020 terug >

Eerst even wat feitjes op een rij die de kwestie in de opening van het tv-programma De Monitor meteen op scherp zetten. 40 procent van de kantoorgebruikers wast zijn of haar handen na toiletgebruik. 1 op de 5 medewerkers stopt een pen in de mond. En volgens een laatste onderzoek van de Nationale Vacaturebank vindt 39 procent van de medewerkers zijn of haar werkplek vies. Cijfers die treffend aantonen dat kantooromgevingen na de lockdown een ideaal vliegwiel lijken te zijn voor de verspreiding van het coronavirus.

Invloed van micro-organismen

Maar is dat ook zo? Reden voor De Monitor om de werkplek te onderzoeken. Veel mensen werken op een kantoor met zes of meer mensen in dezelfde ruimte. Presentator Teun van de Keuken nodigt RPS uit om de kantoortuin van zijn bedrijf te laten onderzoeken. Arbeidshygiënist Michel Engels neemt een monster van het bureau en toetsenbord. “De micro-organismen die erop zitten zijn levende beestjes. We hebben van te voren bepaald naar welke van die beestjes we op zoek zijn. In dit geval bacteriën die we opsporen door ze hoog geconcentreerde suikeroplossingen aan te bieden. De monsters nemen we vervolgens naar ons laboratorium voor nader onderzoek” , legt Jan Kegelaer, arbeidshygiënist en operationeel directeur van RPS analyse bv uit.

RPS-nieus-demonitor-onderzoek-kantoortuin-monstername-bureau
De arbeidshygiënist voert een monstername bij een werkplek uit.bureautafel.

Onderschatte besmettingsbronnen

Elk bedrijf kan zelf bepalen hoeveel het wil investeren in hygiëne. Er is (nog) geen norm. De schoonmaakbranche stelt dat zij normaal gesproken een kantoor zo schoon krijgt dat je er niet ziek wordt. Waar echter niet tegenop te poetsen valt, is bijvoorbeeld het vanachter het bureau eten, of het delen van een gezamenlijke snoeppot. Of wat te denken van de invloed van een deurklink of trapreling. Hoogleraar Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie, doet tijdens de uitzending een opmerkelijke uitspraak. Hij vertelt dat het aanraken van zo’n trapreling tijdens de wandeling naar boven of beneden gelijk staat aan 1000 mensen een hand geven.

Ook het koffiezetapparaat is een bron van besmetting. Savelkoul stelt dat binnen een gewone werkdag binnen 3 uur bijna de helft van de mensen die gebruikmaken van zo’n apparaat geïnfecteerd is, als zijn of haar voorganger het coronavirus onder de leden heeft. “Als er niet goed schoongemaakt is, dan creëer je omstandigheden voor micro-organismen om tot ontwikkeling te komen. Het ligt dus heel erg aan ons gedrag in combinatie met schoonmaakregime wat wordt toegepast”, vindt Kegelaer.

Zorgen over luchtcirculatie

Werkgevers werken daarom hard aan voorstellen voor een protocol die het kantoorwerk drastisch gaan veranderen. Meer schoonmaken, meer ruimte met tussenschermen, meer thuiswerken en virtuele vergaderingen wordt het devies. Ook de flexplek lijkt verleden tijd en extra ventilatie juist weer de toekomst. Maar zal dat voldoende zijn om ons te beschermen tegen bacteriën en virussen? De schoonmaakbranche stelt dat als zij het gebouw goed schoonmaken het voor 99,9 procent voorkomt dat mensen als gevolg van een onhygiënische werkplek ziek worden. Of het ook voor de corona-omstandigheden toereikend is, daar durft de branche geen uitspraak over te doen.

Uit een ingezonden brief van Marian blijkt er bijvoorbeeld een terechte zorg is over de luchtcirculatie in gebouwen. Normaal gesproken zuigt de ventilatie bacteriën en virussen weg. Maar zijn ze dan wel echt verdwenen? We weten immers dat corona zich immers niet alleen verspreid via menselijk contact, maar ook via druppels in de lucht. Verspreidt het virus zich dan ook door de luchtcirculatie?

24 uur ventileren

Ventilatiedeskundige Francesco Franchimon houdt daar rekening mee. Hij geeft aan dat we dat eerder bij het SARS- en MERS-virus ook bemerkten. “Al wil dat niet zeggen dat het bij dit type coronavirus ook het geval is. Maar we kunnen het niet uitsluiten. We weten dat het in de lucht een aantal uren vatbaar blijft, maar niet wat de dosis moet zijn van de deeltjes in de lucht die je inademt om er daadwerkelijk ziek van te worden. Ga in ieder geval maximaal 24 uur ventileren en ga de lucht niet hergebruiken”, aldus de binnenmilieu-expert.

Arbeidshygiënist Michel Engels voert een test uit bij het inblaasrooster van de kantooromgeving van de Monitor. De lucht komt van buiten en wordt in luchtbehandelingskast behandeld. Het systeem kan de lucht verwarmen, koelen, bevochtigen of ontvochtigen. Die lucht gaat vervolgens weer door een aantal filters heen.
Juist daar kan het volgens Kegelaer fout gaan. “Filters kosten geld en vergen aandacht om te onderhouden. Dat wil er weleens bij inschieten. Dan krijg je ophoop van micro-organismen die het gebouw worden ingeblazen. Oftewel een bron van ellende. We geven daarom ook altijd aan hier periodiek aandacht aan te besteden.”

 RPS-nieusw-demonitor-onderzoek-kantoortuin-monstername-inblaasrooster
De arbeidshygiënist voert een monstername uit bij de inblaasrooster.

Desinfectie coronavirus beoordelen?

Uit de resultaten van het onderzoek van RPS blijkt dat de kantoorruimte van De Monitor haar zaakjes goed op orde heeft als het gaat om de hygiëne en microbiologische druk. Geldt dit voor uw kantoorruimte ook? Laat het door de arbeidshygiënisten van RPS onderzoeken. Kijk voor meer informatie op de uitgebreide dienstenpagina over beoordelen desinfectie coronavirus.

 

Over de monitor
De Monitor is een onderzoeksjournalistiek programma met presentator Teun van de Keuken waarbij het publiek actief meehelpt bij onderzoeken. Het programma biedt de mogelijkheid aan klokkenluiders en tipgevers om hun verhaal te vertellen. Aan de hand van die verhalen slaat het team van De Monitor aan het researchen. Het onderzoeksproces kan iedereen volgen via de website van De Monitor. Zo kunnen de tipgevers direct zien wat er met hun tips wordt gedaan.

Het bericht Is je werkplek na lockdown nog coronaproof? verscheen eerst op RPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *