Natuurherstelproject Binnenveld valt in de smaak bij studenten - Werken bij RPS

Natuurherstelproject Binnenveld valt in de smaak bij studenten

natuurherstelproject-binnenveld-valt-in-de-smaak-bij-studenten

Natuurherstelproject Binnenveld valt in de smaak bij studenten

Posted on in Nieuws


We hebben maar één aarde, één leefomgeving. Dus daarom moeten we zorgvuldig omgaan met de inrichting, het ontwerp en het beheer daarvan. Bij de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving op de HAS leer je hier alles over. Wat is er dan leuker om zo’n natuurherstelproject zelf te beleven. Staatbosbeheer en ons team Landschap en Natuur namen de studenten een dagje mee het veld in.

Het weer zit mee, de locatie is prachtig en het thema van vandaag is voor de studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving van de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch reuze interessant. We bevinden ons in het Utrechtse deel van Binnenveld, in het beekdal tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse stuwwallen (tussen Veenendaal en de Lek bij Wageningen).

Staatbosbeheer werkt in dit Natura 2000-gebied niet alleen aan het herstellen van de kwetsbare natuur, maar ook aan het creëren van nieuwe natuur. De percelen zijn namelijk voor agrarische productie ontwaterd en dat heeft gevolgen voor de leefomgeving voor dieren en planten. Zij hebben een ruim en aaneengesloten gebied van natte en botanische graslanden nodig. Dus tijd om de handschoen op te pakken.

Van ontwerp tot en met uitvoeringsbegeleiding

De studenten hangen aan de lippen van Jaap van Soest, projectleider team Landschap en Natuur. Hij vertelt dat RPS van het ontwerp tot en met de uitvoeringsbegeleiding invulling geeft aan het project, dat de variëteit aan planten en dieren moet beschermen en helpt verder te ontwikkelen. “We geven de studenten samen met Staatsbosbeheer een kijkje achter de schermen van dit project en dan met name het grondwerk”, legt Jaap uit.

Van groen tot water

Nadat de studenten in het veld een kijkje hebben genomen, is er bij sommige leerlingen niet alleen herkenning van hetgeen op school weleens ter sprake is gekomen, maar maakt het ook nieuwsgierig naar wat er nog meer allemaal mogelijk is in dit werkveld.

“Ik ervaar zo’n dag dan ook als heel positief met allemaal interessante onderwerpen. Het gebied is ook erg mooi. Zeker in combinatie met natuur en water. Want dat is nu een belangrijk onderdeel van waar we mee bezig zijn met integraal beheer”, spreekt een student enthousiast.

Aan de slag bij RPS

Hij vervolgt: “Binnen onze opleiding gaat het vooral om de openbare ruimte en het groen. Maar er is ook steeds meer aandacht voor water en de trends van tegenwoordig.”

De student zou best wel bij RPS aan de slag willen gaan. “Ik zie dat de mogelijkheden binnen dit bedrijf heel breed zijn. Er is veel variëteit aan dienstverlening. Zelf vind ik de natuur heel interessant en daar werd genoeg toelichting op gegeven. Dus daar ben ik heel benieuwd naar…”

Het natuurherstelproject Binnenveld grenst aan het eerder afgerond project Binnenveldse Hooilanden. Dat is een gebied tussen Ede en Wageningen en onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk. RPS heeft hier meegewerkt aan het aanleggen van ruim 280 hectare aaneengesloten natuur.

Zoek jij ook een interessante baan of (afstudeer)stage?

Bekijk en lees op onze werkenbijpagina alles over wat het leuk maakt om te werken bij RPS. Ook vind je hier de meest actuele vacatures en wie weet ontmoeten we je binnenkort ook in Leerdam, Delft, Zwolle, Breda of Ouderkerk a/d Amstel.

 

Natuurontwikkeling

De Natura 2000-gebieden vormen de ruggengraat van natuurontwikkeling op Europees niveau. Indien uw werkgebied in of vlakbij zo’n gebied ligt, kunnen ze nationaal ook invloed hebben op uw situatie. Kijk wat we op het gebied van natuurontwikkeling voor u kunnen betekenen.

Natuurbeheer

Bezit of beheert u natuurgebieden, als particulier of als terrein beherende organisatie? Versterk en waarborg de kwaliteit van uw landschap, natuur en cultuurhistorie met een breed gedragen beheerplan. Onze adviseurs combineren ruime strategische ervaring met ecologische kennis

Natuur

De ecologische kwaliteit van uw (her)inrichtingsprojecten wordt steeds belangrijker. U wilt daarom toch ook op de juiste wijze inspelen op de natuurwetgeving? En uw project tegelijk ‘natuurlijk’ beter maken? Wij helpen u graag bij het antwoord op deze vragen.

Het bericht Natuurherstelproject Binnenveld valt in de smaak bij studenten verscheen eerst op RPS.