‘Nederlandse asbestanalyse is snel en flexibel’ - Werken bij RPS

‘Nederlandse asbestanalyse is snel en flexibel’

‘nederlandse-asbestanalyse-is-snel-en-flexibel’

‘Nederlandse asbestanalyse is snel en flexibel’

Posted on in Nieuws


De Nederlandse asbestlaboratoria werken gestaag door om aan de vraag van Belgische klanten te voldoen. Hoe verloopt deze samenwerking vanuit het perspectief van de Vlaming? We gaan erover in gesprek met onafhankelijk asbestdeskundige Rudi Boels van astbestonline.be, die reeds jaren een beroep doet op het asbestlaboratorium van RPS.

Asbestdeskundige Rudi Boels: “We lopen in België tegen logistieke problemen voor asbestanalyses aan.”

“Wellicht kun je hier iets mee voor de foto?”, zegt Rudi Boels, nadat hij na een hartelijk ontvangst de deur van zijn kantoorruimte heeft geopend. Op de tafel springen direct een tweetal helmen, linialen en bouwtekeningen in het oog. Alles is alvast met zorg klaargelegd en op elkaar afgestemd.

Het illustreert, hoe klein dan ook, misschien wel treffend dat de Belgen samenwerking over de landsgrenzen serieus nemen. Zeker als het gaat om die met een Nederlandse asbestpartner. Hoewel, die is wellicht toch een vreemde eend in de bijt in de doorgaans zo besloten Belgische markt?

Niet voor Rudi, want die kijkt verder dan de landsgrenzen. “Op het vlak van flexibiliteit, prijs en snelheid liggen jullie simpelweg nog best wel een fietslengte voor op de laboratoria in België om het in wielertermen uit te drukken”, verklaart hij direct zijn keuze.

Wespennest

De asbestconsultant kan het weten. Hij bekleedde in het verleden diverse strategische functies bij onder meer een Japans chemisch concern, een mondiaal cosmetisch bedrijf en een erkende asbestsaneerder, voordat hij zelf asbestadviesbureau A.A.B Consultancy oprichtte. Een bedrijf dat particulieren, bedrijven en overheden in België administratief en uitvoerend begeleidt bij alle asbestproblematiek.

Rudi typeert de asbestmarkt in België als een wespennest. Daarom vindt hij het belangrijk dicht op de materie te zitten en een brede dienstverlening aan te bieden. “We zijn niet alleen actief in projectbegeleiding, monstername, inventarisaties en sloopopvolgingsplannen, maar geven bijvoorbeeld ook opleidingen in deze nichemarkt om onze ervaring te delen met kandidaatinventariseerders. Bij projecten gaan we de eerste dag altijd ook mee ter plaatse om de asbestsaneerder wegwijs te maken en duidelijke instructies te geven. Tegelijkertijd begeleiden we de klant bij wat er staat te gebeuren en hoe dat concreet zal worden aangepakt.”

Capaciteitsproblemen

Voor de analyses van de monsters werkt Rudi samen met RPS, dat in België wettelijk gecertificeerd is voor het analyseren van asbest in materiaal, bodem en lucht. “Los van de snelheid en flexibiliteit die RPS biedt, hebben zij ook nooit capaciteitsproblemen”, merkt hij op.
“Er zijn de laatste tijd weliswaar tientallen labo’s bijgekomen, maar dat zijn vaak ook studiebureaus. Die werken vooral in eigen opdracht, dus voor eigen inventarisaties, en nemen er her en der wat stalen bij van derden. De analyses zijn echter niet hun corebusiness en krijgen niet de aandacht die ze verdienen.”

“Mogelijk heeft dat ook te maken met de nieuwe regelgeving waar men aan werkt, daar worden de labo’s ietwat bevoordeeld ten opzichte van onafhankelijke (en kleinere) spelers op de markt, zoals wij, maar bon da’s een ander verhaal. Daarnaast zijn er ook nog enkele grotere wereldspelers, maar die zijn toch duidelijk minder flexibel en hanteren hogere prijsniveaus”, aldus de asbestdeskundige.

Rudi Boels bezig met een onderzoek naar sloopafval (foto: A.A.B Consultancy).

Binnen 24 uur resultaat

Flexibiliteit en snelheid zijn voor Rudi cruciale elementen in de samenwerking met een asbestlaboratorium. “Veel Belgische laboratoria kunnen op dit moment niet beantwoorden aan onze wens om de analyses binnen 24 uur op te leveren. Als je een verbintenis hebt met een klant, wil je dat liefst wel bereiken. Met RPS lukt dat tot op heden doorgaans wel.”

Hij typeert dat met een voorbeeld: “Ik kreeg vorige week rond 15.00 uur een telefoontje voor het nemen van kleefmonsters in een gecontamineerde woning. Rond 20.30 uur was ik terug op kantoor met de kleefmonsters, die ik dezelfde avond nog bij RPS heb aangeboden. De volgende dag kreeg ik ’s middags de resultaten binnen op mail. Fijn dat ik mijn klant al zo snel duidelijkheid kon geven omtrent de situatie, zodat die de nodige acties kon ondernemen.”

“Wat overigens ook prettig is, is dat RPS de monsters via een koerierdienst persoonlijk aan de deur ophaalt. Op dit moment bieden Belgische laboratoria die mogelijkheid niet. In het verleden hadden we daardoor nog wel eens logistieke problemen, wanneer een staal kwijtraakte met de post of aan ons werd teruggestuurd omdat het te zwaar of te dik was”, ervaart Rudi.

“Het is ook niet evident om telkens monsters naar een labo te brengen in de buurt van Antwerpen omstreeks het spitsuur, dan verlies je makkelijk een paar uur kostbare tijd. Nu geven we door aan RPS dat we monsters ter analyse hebben klaarliggen en die worden zonder fout opgepikt door een koerier. Daags nadien krijgen we de resultaten dan netjes in een overzichtelijk rapport op mail.”

Wetgeving

Toch blijkt een goede vertrouwensrelatie tussen een Belgisch en Nederlands bedrijf geen vanzelfsprekendheid. Bijna nergens zijn er buurlanden die in cultuur en mentaliteit meer van elkaar verschillen. “Ik heb vanuit vorige bedrijven ook samengewerkt met Nederlandse asbestbedrijven, dus ik ken de verschillen en weet die ook wel te plaatsen. Je voelt inderdaad een ietwat andere kijk op de zaken. De Nederlander staat er om bekend wat directer te zijn. Maar ik heb daar persoonlijk geen moeite mee. Het schaft ook meteen duidelijkheid.”

Het verschil in wetgeving is volgens Rudi een groter probleem. In België heb je alleen al te maken met de drie verschillende regio’s: Vlaanderen, Brussel en Wallonië, met elk hun specifieke invulling van de Europese wetgeving. “Daar moeten niet alleen wij, maar vooral ook de Nederlandse opdrachtnemers op voorbereid zijn en dat is best wel een uitdaging. Voor een aantal Nederlandse klanten verzorgen wij de registratie van saneringsprojecten in België, zodat zij hun projecten correct en volgens de lokale regelgeving kunnen uitvoeren.”

“Daarnaast is de handhaving in ons land lang een probleem geweest. De toezichthoudende diensten zijn onderbemand en hebben dus onvoldoende capaciteit om alle werven te controleren. Dat zorgt soms voor problemen of frustraties.  Het is aan nieuwe regelgeving daar verbetering in te brengen”, hoopt Rudi.

Rudi Boels neemt een materiaalmonster wat later in het asbestlaboratorium wordt onderzocht (foto: A.A.B Consultancy).

Samenwerking uitbouwen

Voor het uitvoeren van een job als DIA (deskundig inventariseerder asbest) is er tot op de dag van vandaag nog geen verplichting in België om hiervoor een specifieke opleiding te volgen. Rudi is blij dat dit vanaf 2022  wel het geval zal zijn. Er wordt dan ook een nieuw systeem geïntroduceerd dat te vergelijken is met het LAVS (landelijk asbestvolgsysteem) in Nederland.

“Zo zijn we in België belangrijke stappen aan het maken, maar je merkt dat ze in Nederland nog steeds een banddikte voor liggen. Daarom kijk ik ernaar uit onze samenwerking met RPS ook voor de toekomst verder uit te bouwen.”

 

Meer informatie

Is er asbest of keramische wol binnen uw omgeving gesignaleerd? Of bent u asbestverdachte materialen op het spoor? Dan wilt u snel een beeld hebben van de risico’s. Als autoriteit op dit gebied bieden we ondersteuning binnen de complete asbestketen. Van inventarisatie en advies tot en met saneringsbegeleiding en directievoering. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Kijk voor meer informatie op de dienstenpagina van ons asbestlaboratorium of neem direct contact op met accountmanager Romboud Fijth.

Het bericht ‘Nederlandse asbestanalyse is snel en flexibel’ verscheen eerst op RPS.