Sonderen en boren op de vierkante meter - Werken bij RPS

Sonderen en boren op de vierkante meter

sonderen-en-boren-op-de-vierkante-meter

Sonderen en boren op de vierkante meter

Posted on in Nieuws


Imposante groene sondeerwagens van BAM koersen langs kwetsbare bruggen en kades van Amsterdam. Op het water trekken diepe pulsboringen bekijks. Alles wordt uit de kast gehaald in de voorbereiding op het geotechnisch laboratoriumonderzoek van RPS. Beleef in deze video in 60 seconden een kijkje achter de schermen bij de monstername.

In onze hoofdstad zijn veel kwetsbare kades en bruggen aan vervanging toe. Ze zijn vaak al meer dan honderd jaar oud en worden bovendien zwaarder belast dan waar ze oorspronkelijk voor ontworpen zijn. Dat betekent dat er een verhoogd risico op bezwijken is. Voor de gemeente is dat reden om het zettingsgedrag in beeld te krijgen.

De bewoners aan de Da Costakade zien onder meer imposante sondeerwagens van BAM in het straatbeeld verschijnen. Met sonderingen krijg je een goed beeld van de bodemopbouw en draagkracht van de grondlagen. Daarna is er ook volop activiteit. Zowel vanaf het land als water voeren de specialisten van BAM diepe pulsboringen uit, om monsters te nemen van de specifieke lagen in de ondergrond.

Creatieve oplossingen

“Wat bijzonder is aan het werk is dat het vooral een logistieke operatie is. Je hebt te maken met een drukke en levendige stad waar de ruimte beperkt is. Dat vergt soms creatieve oplossingen, maar tot nu toe is dat allemaal vlekkeloos verlopen”, ervaart Sjirk van der Velde, projectleider Bodem bij BAM.

Na de boringen gaan de bodemmonsters naar het geotechnisch laboratorium van RPS in Breda. Daar worden ze verder geclassificeerd, onderzocht op samenstelling en beproeft op verdichting en sterkte. “De samenwerking met RPS verloopt geheel naar wens. Het bedrijf denkt actief mee en creëert hiermee haar meerwaarde voor ons”, aldus Van der Velde.

Triaxiaalproef

RPS heeft in de afgelopen tijd fors geïnvesteerd in het geotechnisch laboratorium om zo nog beter aan de klantvraag te voldoen en snellere doorlooptijden te kunnen bieden. Onder meer met de triaxiaalproef wordt bekeken hoe het is gesteld met de sterkte eigenschappen en stijfheid van de grondlaag. Dit gebeurt door continu spanning op de grondlagen te zetten, totdat het monster uiteindelijk gaat bezwijken.

In de vervolgvideo geven we binnenkort een kijkje achter de schermen van deze activiteiten in het geotechnisch laboratorium van RPS in Breda.

Meer informatie

In ons geotechnisch laboratorium brengen we met de modernste technieken en apparatuur de eigenschappen van grond en civieltechnische constructies  in beeld. Kijk voor meer informatie op de dienstenpagina van het geotechnisch laboratorium.

 

 

Het bericht Sonderen en boren op de vierkante meter verscheen eerst op RPS.