Voor topprestaties heb je veilig drinkwater nodig - Werken bij RPS

Voor topprestaties heb je veilig drinkwater nodig

voor-topprestaties-heb-je-veilig-drinkwater-nodig

Voor topprestaties heb je veilig drinkwater nodig

Posted on in Nieuws


Onbekend maakt onbemind. Een credo dat zeker geldt voor legionella binnen de kleedkamers van de amateursporter. Toch maakt voetbalclub DIA uit Teteringen met hulp van RPS werk van deze sluipmoordenaar. “Voorheen ging na de zomerstop de douche gewoon weer aan zonder erbij na te denken wat de consequenties voor de gezondheid kunnen zijn.”

Jasper van de Born (links) van RPS en Huub Kerkhof, verenigingsmanager bij voetbalclub DIA.

Aan het woord is Huub Kerkhof, verenigingsmanager bij voetbalclub DIA (Duc In Altum). De vierdeklasser uit het voormalig kerkdorp in de gemeente Breda heeft met ruim 1000 spelende leden een belangrijke bijdrage in het verenigingsleven. Uiteraard gaat dan de meeste aandacht uit naar de sportieve prestaties, het waarborgen van de gezellige clubcultuur en het spik en span houden van de accommodatie en de velden.

Impact van legionella

“Maar een thema als legionella is nu eenmaal niet zo’n sexy onderwerp binnen voetbalverenigingen”, weet ook Huub. “Maar je wil natuurlijk wel dat onze kinderen en volwassen hier op een veilige en gezonde manier kunnen blijven sporten.”

Jasper van der Born van RPS, die zelf een voetballende zoon bij DIA heeft rondlopen, weet uit ervaring hoe belangrijk dat is. “Ik denk dat de impact van legionella onderschat wordt. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een lichte griep tot een zeer ernstige longontsteking. Zeker iemand die wat kwetsbaarder is, kan op de IC belanden en hier de rest van zijn of haar leven de gevolgen van ondervinden”, waarschuwt hij.

Jasper van de Born (links) en Huub Kerkhof in gesprek over de aanpak van legionella. Milieuanalist Dennis Offringa kijkt toe.

Watersysteem in kaart brengen

Het is de reden dat milieuanalist Dennis Offringa van RPS op de vroege dinsdagmorgen door de kleedkamers van DIA stiefelt om watermonsters te nemen. Zijn collega’s in het laboratorium analyseren deze monsters vervolgens op de eventuele aanwezigheid van legionella.

Dennis: “We hebben eerst het watersysteem in kaart gebracht en op basis daarvan een beheersplan gemaakt. Zo weten we precies op welk moment we welke tappunten moeten spoelen om ervoor te zorgen dat de legionellawaarden niet boven een bepaald niveau komen. De tappunten die niet of nauwelijks gebruikt worden, moeten één per week worden gespoeld”, aldus de milieuanalist.

Milieuanalist Dennis Offringa neemt watermonsters in de kleedkamers.

Spoelen boven de 70 graden

Jasper geeft aan dat er in samenspraak met de installateur voor is gezorgd dat dit binnen de vereniging adequaat opgepakt kan worden. “Het watersysteem is zo aangelegd dat de hele installatie ook thermisch gereinigd kan worden. Oftewel dat er met water boven de 70 graden gespoeld kan worden.”

Op basis van de tweejaarlijkse monsternames en bijbehorende analyses toetst RPS of het beheersplan nog steeds werkt. “Zeker nu na de Coronaperiode alles weer opengaat, was het sowieso raadzaam om nog een keer een monstername te doen”, weet Dennis.

Risicogestuurde aanpak

Huub is content met deze risicogestuurde aanpak. “Zo’n beheersprogramma werkt voor ons goed. Het is prettig als een gecertificeerde legionella-adviseur heel je drinkwatersysteem evalueert, vervolgens een beheersplan opstelt en dit ook nog zelf twee keer per jaar controleert door de analyseresultaten te toetsen aan de wettelijke norm.

De verenigingsmanager vervolgt: “Voorheen besteedden wij hier eigenlijk helemaal geen aandacht aan. Na een winter- of zomerstop ging de kleedkamer open en werd er weer gedoucht. Zonder erbij na te denken wat de consequenties zijn. Gelukkig heeft dit geen negatieve gevolgen gehad”, klopt hij af.

Legionellabeheer

Waar bij de meeste verenigingen de accommodatie in eigendom is van de gemeente, is DIA er zelf eigenaar. De club is dus zelf verantwoordelijk voor het legionellabeheer. Huub beseft dat je je als vereniging dan best wat op je hals haalt. “Dat is vanuit het verleden zo ontstaan. De verplichte wet- en regelgeving rondom legionella is pas later van kracht gekomen.”

“Onze vereniging draait op vrijwilligers. Daarom zijn we heel blij dat we dit stuk kunnen uitbesteden aan een professional die ook op maatschappelijk vlak een bijdrage wil leveren. Met het beschikbaar stellen van een reclamebord als tegenprestatie kunnen we zelfs de beurs gesloten houden.”

Kwetsbare doelgroep

Huub stelt tot slot dat de aanpak van legionella binnen zijn vereniging steeds belangrijker wordt, omdat het aantal seniorenelftallen gestaag stijgt. “We hebben tegenwoordig bijvoorbeeld walking football voor de zestigplusser, een meer kwetsbare groep die vanzelfsprekend meer aandacht verdient op dit gebied.”

Een week na het interview meldt Jasper dat de analyseresultaten binnen zijn. Er is geen legionella aangetroffen in de monsters. Zo kan de focus voor nu weer op datgene waar de voetbalclub in 1945 voor is opgericht: een lekker potje voetballen.

Meer weten over legionellapreventie?

Risicoanalyses, opstellen beheersplannen, bronopsporingen, NEN1006 keuringen, implementatie van digitaal beheer. Het is een greep uit de mogelijkheden die wij u bieden op het gebied van legionellapreventie. Kijk voor meer informatie op de uitgebreide dienstenpagina over legionella.

 

Het bericht Voor topprestaties heb je veilig drinkwater nodig verscheen eerst op RPS.