‘Wat je niet kent, zie je niet’ - Werken bij RPS

‘Wat je niet kent, zie je niet’

‘wat-je-niet-kent,-zie-je-niet’

‘Wat je niet kent, zie je niet’

Posted on in Nieuws


Het Goudse Weeshuis is mede door haar markante verleden een van de bijzonderste en mooiste gebouwen van Gouda. Geen wonder dat
Alphons van Dam, senior vastgoedadviseur en -inspecteur bij RPS, met volle teugen geniet als hij in opdracht van vastgoedontwikkelaar White House Development een vastgoedopname mag doen van dit rijksmonument. “Als ik dit soort projecten tot mijn pensioen mag doen, dan teken ik ervoor.”

 

Alphons van Dam in actie bij het weeshuis: “Detaillering is waar het om draait bij het inspecteren van monumentale panden.”

Als een radar speuren twee onderzoekende ogen de gevel af. Van het uitkragende geprofileerde gootlijst tot en met het schilder- en houtwerk op de eerste verdieping. Van boven naar beneden en van links naar rechts. Alphons van Dam scant en observeert. Er is ook genoeg te zien. Niet alleen vanuit het oogpunt van zijn vakgebied, maar ook omdat het esthetisch en historisch zo’n bijzonder gebouw is.

 

Want ondanks dat het niet altijd rozengeur en maneschijn was in de geschiedenis van dit rijksmonument, heeft het een speciaal plekje in het hart van de Gouwenaren veroverd. Midden tussen het groen en de Sint-Janskerk. Kijk alleen al naar de romantische binnentuin, de karakteristieke rode luiken en iconische toegangspoort aan de Spieringstraat. Bekroond door een opzetstuk met reliëf van twee weeskinderen met stadswapen. Het daarboven gebogen fronton dateert uit 1643.  De weeskinderen verwijzen naar het verleden, waar dit historische pand de rol van weeshuis vervulde.

 

 

 

Fascinatie voor erfgoed

Ruim twee jaar geleden is het monument onder aanvoering van vastgoedontwikkelaar White House Development omgetoverd tot een boutique hotel. De rijke historie en de verhalen van de mensen uit het verleden vormen een belangrijk onderdeel van het hotelconcept. Bij binnenkomst in de voormalige regentenkamer hangt een imposant schilderij dat je als vanzelf even meeneemt in die tijd.

 

Het middeleeuwse weeshuis bestaat uit verschillende gebouwen rondom een binnenplaats. Ook hoort de naastgelegen Jeruzalemkapel bij het complex. De hier door Whitehouse Development uitgevoerde moderniseringsslag, vier jaar geleden, is indrukkend en dat wil ze in standhouden. Reden voor de vastgoedontwikkelaar om de huidige onderhoudstoestand in beeld te brengen. Hiervoor is een vastgoedinspectie voor een nulmeting vereist, zodat er voor de komende twee decennia een passend integraal beheer- en uitvoeringsplan (meerjarenonderhoudsplan) opgesteld kan worden.

 

Senior vastgoedinspecteur Alphons van Dam voert onder meer een opname uit voor de klimaattechniek.

De ogen van Alphons glinsteren bij die opgave. Als timmerman werkte hij vijftien jaar in de bouwnijverheid om zich vervolgens verder te ontwikkelen in het inspecteren van en adviseren over monumenten. Daarnaast heeft hij zijn kennis in de loop der jaren verbreed met inspecties en advies van modern vastgoed. Al is de voorliefde voor monumenten altijd gebleven. Hij volgde zelfs een tweejarige specialistische opleiding voor het herstel en de instandhouding van monumentale panden. Waar komt zijn fascinatie voor monumentale gebouwen vandaan?

 

De senior vastgoedinspecteur verklaart: “Moderne kantoorpanden inspecteren vind ik ook mooi, maar dat wint het niet van monumenten. Vooral de tijdlijn en bouwhistorie van dit soort gebouwen vind ik interessant. In de zestiende eeuw had je hier in Gouda bijvoorbeeld nog van die kleine, smalle pakhuisjes. Die zijn twee eeuwen later opgekocht door koopmannen en samengevoegd tot één brede gevel. Voor mij is er niets mooiers als de bouwhistorie verweven is met de culturele historie. Hier bij Goudse weeshuis komt alles samen. Het geeft me zoveel energie om dit soort historische gebouwen met een integrale vastgoedinspectie op te nemen.”

Het bericht ‘Wat je niet kent, zie je niet’ verscheen eerst op RPS.