‘We kregen veel nieuwe inzichten in hoe grondverzet in de praktijk wordt toegepast’ - Werken bij RPS

‘We kregen veel nieuwe inzichten in hoe grondverzet in de praktijk wordt toegepast’

‘we-kregen-veel-nieuwe-inzichten-in-hoe-grondverzet-in-de-praktijk-wordt-toegepast’

‘We kregen veel nieuwe inzichten in hoe grondverzet in de praktijk wordt toegepast’

Posted on in Nieuws


Bij de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving aan de HAS green academy (voorheen HAS Hogeschool) leer je alles over het inrichten en beheren van onze leefomgeving. Maar wat is er nu beter dan dit zelf eens te beleven bij het natuurherstelproject in de Binnenveldse Hooilanden? Onze werkvoorbereider Matthijs Huiting en Maarten van der Valk van Staatsbosbeheer namen de studenten mee het veld in. 

Het gaat goed met de natuur in de Binnenveldse Hooilanden. In dit gebied van totaal 280 hectare komen steeds meer bijzondere planten en dieren voor. Want Staatbosbeheer werkt in dit Natura 2000-gebied niet alleen aan het herstellen van de kwetsbare natuur, maar ook aan het creëren van nieuwe natuur. De percelen zijn namelijk voor agrarische productie ontwaterd en dat heeft gevolgen voor de leefomgeving voor dieren en planten. Zij hebben een ruim en aaneengesloten gebied van natte en botanische graslanden nodig.

Van werkvoorbereiding tot grondverzet

Matthijs Huiting, werkvoorbereider binnen het team Landschap en Natuur van RPS, vertelt dat RPS van het ontwerp tot en met de uitvoeringsbegeleiding invulling geeft aan het project. “We nemen de studenten mee naar buiten om te kijken hoe het Gelderse deel al is ingericht en functioneert. Ook gaan we naar het Utrechtse deel van het natuurgebied wat wordt aangelegd. Tijdens de rondleiding is projectleider Maarten van der Valk van Staatsbosbeheer ook mee geweest. Hij heeft onder meer uitgelegd welke doelstellingen er voor het gebied zijn voor de lange termijn.”

Thomas Maranus, tweedejaars student van de opleiding Management van de Leefomgeving aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch, is enthousiast over dit initiatief. “We krijgen een mooi beeld van wat er binnen het veld allemaal gebeurt in het kader van werkvoorbereiding, calculaties, hoe binnen zo’n groot project het grondverzet wordt geregeld en de grondbalansen worden opgesteld. En hoe we dit uiteindelijk binnen ons vakgebied moeten toepassen.”

Kansen bij RPS

Volgens Matthijs is het organiseren van zo’n dag de moeite waarde. “Het is leuk om de studenten op sleeptouw te nemen. Je merkt dat ze het interessant vinden om te kijken hoe het buiten allemaal werkt. Er zijn twee stagiaires van deze opleiding ook bij ons in dienst gekomen.”

Voor Thomas biedt dit wellicht op de langere termijn ook mogelijkheden.  “Als ik verder zou willen groeien in de werkbegeleiding, dan zou ik zeker bij RPS kansen zien. Maar voor nu ligt mijn interesse voornamelijk in de praktische uitvoering”

Voor nu kijkt de student tevreden terug op de dag. “Voor mij was het belangrijkste doel van vandaag om te kijken hoe grondverzet daadwerkelijk in de praktijk wordt toegepast. En daarmee nieuwe inzichten te krijgen en invloeden te zien hoe het nu werkt in zo’n ontwikkelend natuurgebied. RPS heeft dit vandaag op een treffende manier laten zien.”

Meer weten over de mogelijkheden bij RPS?

Ben je op zoek naar een nieuw avontuur? Een vaste baan of (afstudeer)stage? Bekijk en lees op onze Werkenbijpagina alles over wat het leuk maakt om te werken bij RPS. Ook vind je hier de meest actuele vacatures en wie weet ontmoeten we je binnenkort ook in Breda, Delft, Utrecht of Zwolle.

Het bericht ‘We kregen veel nieuwe inzichten in hoe grondverzet in de praktijk wordt toegepast’ verscheen eerst op RPS.