Dijk van een baan – Mohamed
Mohamed Elneam
In de rubriek ‘duik in de wereld van…’ leer je onze collega’s van het team waterbouw en waterveiligheid beter kennen.
Mohamed zet zich als ontwerper binnen de waterbouw en waterveiligheid in om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Hij werkt aan slimme, duurzame oplossingen voor dijken en waterkeringen. Daarbij past hij natuurvriendelijke maatregelen in om het landschap veilig en leefbaar te houden. Zo draagt hij bij aan de bescherming van mens en natuur, en pakt hij de uitdagingen van klimaatverandering aan.
Naam: Mohamed Elnaem
Functienaam: Ontwerper
Leeftijd: 24
Studierichting: Civiele techniek
Ik krijg energie van: “Ik krijg energie van het meedenken aan projecten en het zoeken naar innovatieve oplossingen om ons werk efficiënt en met zo min mogelijk foutmarges af te kunnen ronden.”
Uitdaging
De grootste uitdaging in mijn werk is het op een zorgvuldige manier inpassen van dijkversterkingen in de omgeving en het bedenken van natuurvriendelijke oplossingen op maat voor perceelhouders. Het draait om het vinden van een goede balans tussen waterveiligheid, klimaatverandering en het behoud van natuur en biodiversiteit. Daarbij moet ik ook rekening houden met praktische zaken, zoals kabels, leidingen en verkeer.
Wat mij drijft, is het zoeken naar vernieuwende en duurzame oplossingen die niet alleen beschermen, maar ook bijdragen aan een gezonde en veilige leefomgeving. Deze uitdagingen motiveren me om mens, natuur en infrastructuur op een mooie manier samen te brengen.
Het verschil maken
Hoe maak jij een verschil bij RPS?
In mijn werk maak ik het verschil door slimme technische oplossingen te gebruiken, zoals 3D-ontwerpen en visualisaties. Zo kan ik projecten nauwkeurig volgen en de kans op fouten in het ontwerp verkleinen. Met deze technologieën kan ik ook de impact op de omgeving beter in beeld brengen en efficiënt bepalen hoeveel ruimte nodig is.
Dit is belangrijk bij het inpassen van dijkversterkingen en natuurvriendelijke maatregelen. Daarnaast ontwikkel ik oplossingen op maat die zowel functioneel als duurzaam zijn, waardoor ik de juiste balans vind tussen veiligheid, natuurbehoud en ruimtelijke ordening.
Samen sterker
Hoe benut je samenwerkingen bij RPS?
Ik werk veel samen met mijn collega’s binnen het team door regelmatig te brainstormen over de beste oplossingen voor specifieke projecten. We combineren elkaars expertise en inzichten om de beste resultaten te behalen. Deze samenwerking zorgt voor diverse perspectieven en draagt positief bij aan het succes van elk project.”
Het team
Wat maakt het team waterbouw en waterveiligheid bij RPS uniek?
De sfeer binnen ons team is open en collegiaal. Iedereen kan zichzelf zijn en ieders bijdrage wordt gewaardeerd. Als junior ontwerper heb ik de vrijheid om mijn eigen visie te delen met de specialisten binnen ons vakgebied. Deze vrijheid, gecombineerd met de verantwoordelijkheid om samen het beste resultaat te bereiken, zorgt ervoor dat we als team echt het verschil kunnen maken.