De wereld van Jesse Anthonisse


Het gezicht achter de adviseur waterveiligheid
RPS-gezicht-achter-Jesse-Anthonisse-intro

Als kind wilde Jesse Anthonisse (29) het liefst eigenaar van Jurassic Park worden. Nu zet hij zijn talenten in om onze waterkeringen met slimme ontwerpen en 3D-technologie toekomstbestendig te maken. Dat is maar goed ook, want zonder deze expertise zou meer dan de helft van Nederland regelmatig onder water staan. Alle reden om eens een duik te nemen in zijn wereld.

QWat houdt jouw functie in?

Als adviseur waterveiligheid zorg ik ervoor dat Nederland droge voeten houdt. Zowel voor (landelijke) overheden als aannemers. Ik controleer waterkeringen zoals dijken, sluizen en gemalen. Hierbij kijk ik niet alleen naar de constructie zelf, maar ook naar factoren zoals grond- en oppervlaktewater, bodem, kabels en leidingen, natuur, bebouwing en verkeer.

Zo beoordeel ik of een waterkering voldoet aan de veiligheidsnormen. Is dat niet het geval, dan zoek ik samen met betrokken partijen naar de beste oplossing. Dit werk ik uit in een technisch ontwerp, dat uiteindelijk door een aannemer wordt gerealiseerd. Soms blijf ik betrokken tot en met de bouwfase voor de voorbereiding en kwaliteitsborging.

Quick Q&A

Favoriete vakantieland

Het eerstvolgende, ik kijk namelijk altijd uit naar het volgende avontuur.

Ideale zondag

Een zomerse stranddag met in de avond een goed concert van een favoriete indie- of rockband.

Droombaan als kind

Eigenaar van Jurrasic Park

Meest bezochte website

Buienradar

Eigen winkel

Een muziekwinkel. Naast dat ik van muziek houd, speel ik zelf ook gitaar. Ik vind ik het leuk om alles wat hier mee te maken heeft uit te proberen of te verzamelen en dit ook met andere te delen.

QWat maakt dit werk voor jou zo bijzonder?

Zonder waterkeringen zou zestig procent van Nederland vaak onder water staan. Met de toenemende impact van klimaatverandering en bodemdaling wordt het risico op overstromingen steeds groter. Alleen onderhoud is niet genoeg om die dreiging weg te nemen. Daarom blijft waterveiligheid een urgent en maatschappelijk relevant onderwerp. Ik vind het bijzonder om met mijn werk hier een bijdrage aan te leveren.

In projecten werk ik samen met verschillende disciplines zoals ecologie, kabels en leidingen, omgevingsmanagement, bodem en landmeten. Dit vraagt om een brede blik en maakt elk project weer uitdagend en dynamisch. Vanuit mijn rol als ontwerper geniet ik ervan om mee te denken over hoe de toekomst eruitziet, bijvoorbeeld met 3D-ontwerpen en visualisaties. Het is geweldig om later je eigen ideeën in de praktijk terug te zien.

QWat is één van de meest bijzondere projecten waar je aan hebt gewerkt?

Het dijkversterkingsproject bij Salmsteke, onderdeel van de Sterke Lekdijk, is voor mij speciaal. Dit project combineerde dijkversterking met gebiedsontwikkeling voor natuur en recreatie. Ik werkte hier vooral als tekenaar en 3D-modelleur. Het ontwerpen van zowel de dijk als een nieuw recreatiegebied maakte het werk afwisselend en creatief. Door de schaal en complexiteit van dit project kon ik me verder specialiseren in 3D-modelleren en visualisaties, wat ik ontzettend interessant vind.

QKun je je werk flexibel inrichten?

Ja, absoluut. Bij RPS heb ik veel vrijheid om mijn werkplek en -tijden zelf in te richten. Thuiswerken is bijna altijd mogelijk, maar ik kan ook kiezen om naar de kantoren in Delft of Utrecht te gaan. Beide locaties hebben collega’s uit mijn team én andere teams waarmee ik samenwerk. Strikte kantoortijden zijn er niet, dus ik kan mijn dag flexibel plannen zolang het past binnen mijn afspraken

QHoe stimuleert RPS jouw ontwikkelkansen?

RPS biedt volop ruimte om cursussen te volgen tijdens werktijd. Ook wordt bij het toewijzen van projecten rekening gehouden met mijn persoonlijke ontwikkelwensen, zodat ik mij steeds verder kan specialiseren in mijn vakgebied.

RPS-gezicht-achter-Jesse-Anthonisse
Jesse Anthonisse in gesprek met Rens van Hoek, senior projectleider Bouw bij Waterschap Brabantse Delta, bij het project Weimeren.
QOp welke wijze draag jij in je werk bij aan een duurzamere wereld?

Duurzaamheid speelt een grote rol in mijn werk, zeker ook voor klanten. Door meer gegevens in te winnen en scherpere berekeningen te maken, kan ik soms het benodigde materiaal voor dijkversterkingen verminderen. In de ontwerpfase kijk ik naar duurzame alternatieven zoals kunststof of natuurlijke materialen. Ook 3D-ontwerpen helpen om transportbewegingen te beperken en een gesloten grondbalans te realiseren.

Een mooi voorbeeld is de dijkversterking bij Weimeren, waar het ontwerp slim is afgestemd op de vrijgekomen grond uit een nabijgelegen ander project, wat zowel de natuur als landbouw ten goede kwam. Daarnaast maak ik opdrachtgevers bewust van mogelijkheden om emissies te verlagen tijdens de bouwfase, zoals met de inzet van emissieloos of emissiearm materieel.

QWat is je favoriete onderdeel van je werkdag?

De sparmomenten met collega’s om technische uitdagingen op te lossen vind ik erg leuk, omdat ze vaak leiden tot creatieve oplossingen. En de fanatieke tafeltennispotjes tussendoor zijn ook een hoogtepunt.

QMet welke collega binnen RPS zou je weleens een dag willen ruilen en waarom?

Ik ben graag buiten in de natuur, dus ik zou wel eens een dag willen ruilen met een ecoloog om ecologisch onderzoek te doen. Dat lijkt me een mooie ervaring.

Wil je meer weten over wat het werken als adviseur waterveiligheid inhoudt?

Daan Breider Corporate recruiter

Wil je meer weten over deze dienstverlening?

Bekijken op RPS.nl  
Portret van Daan Breider, Recruiter bij RPS