De wereld van Karla van Stekelenburg
Van winkel, woning en kantoorpand tot school en distributiecentra. Elk gebouw is anders en biedt weer een andere dynamiek met nieuwe mensen. Juist dat is wat Karla van Stekelenburg (57) zo aantrekt in haar functie als projectleider NEN 2580. “Het voelt soms als het runnen van een eigen bedrijfje.”
QWat houdt jouw functie in?
Als projectleider voor de NEN2580 stel ik meetcertificaten op voor gebouwen in Nederland. Hierdoor krijgt de gebouweigenaar duidelijkheid. Ze zien in vierkante meters de bruto vloeroppervlak (BVO), verhuurbaar vloeroppervlak (VVO), netto vloeroppervlakte (NVO) en GO (gebruiksoppervlakte) van hun gebouw en de huurders. Dit gebeurt door inmeten of met behulp van tekeningen. Ik werk aan allerlei soorten gebouwen: kantoren, scholen, distributiecentra, winkels en woningen.
De meeste projecten gaan om nieuwe meetcertificaten. Soms update ik certificaten. Dat is nodig na wijzigingen in de indeling van ruimtes, ook wel demarcaties genoemd. Denk aan verbouwingen of veranderingen in huurders. Het is belangrijk om te weten welke delen van een gebouw bij elkaar horen. Zo zijn de ruimtes goed afgebakend en weet iedereen waar hij aan toe is.
Quick Q&A
Favoriete vakantieland
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, dus ik kies liever elke keer een andere bestemming. Maar als ik echt moet kiezen, ga ik voor Italië. Dat land heeft heerlijk eten en adembenemende natuur. Van prachtige heuvels tot schilderachtige dorpjes, Er is hier altijd iets moois om te ontdekken!
Ideale zondag
Ik hou van sporten, wandelen, en fietsen. Daarnaast lees ik graag een goed boek en kijk ik filmpjes. En natuurlijk maak ik tijd voor familiebezoekjes. Dat maakt mijn zondag compleet!
Droombaan als kind
Als kind droomde ik ervan om ontwerper te worden. Dan kon ik techniek combineren met creativiteit. Het idee om iets moois en nuttigs te maken, vond en vind ik nog altijd spannend.
Eigen winkeltje beginnen?
Dan zou het winkel zijn waar je terecht kan voor spullen die nergens ander te koop zijn. De dienst zit hem voor mij dan in het zoeken naar het gewenste artikel, of het zelf ontwikkelen van het ding.
Meest bezochte website
Google is mijn go-to plek voor informatie, antwoorden en alles wat ik nodig heb.
QWat maakt dit werk zo bijzonder?
In mijn vorige functie als projectcoördinator voor vastgoed werkte ik al als spil in het web. Ik coördineerde offerteaanvragen, vroeg tekeningen op en stelde offertes op. De projectleider moest vaak dan alleen nog de prijs bepalen. In deze rol is het belangrijk om gestructureerd te werken. Je hebt namelijk veel projecten tegelijk en regelt van alles met verschillende partijen.
De basis van mijn werk is technisch en wat het leuk maakt is dat je contact hebt met veel mensen. Denk aan opdrachtgevers, huurders, het tekenbureau en soms externe inmeters. Al dat geregel voelt als het runnen van een klein bedrijfje. Het werk blijft variërend. Elk gebouw is anders, en er komen steeds nieuwe uitdagingen. Zeker als de eigenaar het niet eens is over de verdeling van de meters. Dat houdt het spannend!
QWat is één van de meest bijzondere projecten waar je aan mee werkt/hebt gewerkt?
Dat is het project voor Vesteda. Dit is een vastgoedbeheerder met zo’n 28.000 woningen door heel Nederland. Eind 2022 begon RPS met de inspecties voor deze opdrachtgever. We meten alle woningtypes en stellen een maatwerkrapport op. Onze grootste uitdaging is om het project te versnellen en de afgesproken einddatum te halen.
Als projectleider stuur ik veel collega’s aan. Samen met twee collega’s en een externe partij meten we ongeveer 2500 woningtypes op meer dan 300 locaties in. De tekeningen worden uitgewerkt door Vegra, terwijl het bedrijfsbureau de inspecties plant. Ik kwam bij de start van NEN2580 een project tegen dat beter kon worden aangestuurd. Daarom heb ik veel energie gestoken in onze SharePoint-omgeving. Daarin komt alle informatie samen. Soms moeten we gemiste types of inspecties opnieuw inplannen, zodat de tekeningen op tijd klaar zijn. Als we het halen, voelt dat geweldig.
QHoe stimuleert RPS jouw ontwikkelkansen?
Bij mijn vorige werkgevers had ik altijd veel vrijheid om zelfstandig klussen op te pakken. Geen sleur voor mij! Ik geniet er altijd van om iets nieuws en uitdagends aan te gaan. Toen ik vijf jaar geleden solliciteerde bij RPS, bood het bedrijf me de kans om het bedrijfsbureau voor de vastgoedtak op te zetten.
Drie jaar lang heb ik ondersteuning geboden aan de teams voor onderhoud, brandveiligheid, energie & duurzaamheid en NEN2580. Dit ging van het beheersen van aanvragen tot het monitoren van offertes en het plannen van inspecties.
Toen RPS me in 2022 aanbood om de coördinatie voor NEN2580 zelfstandig op te pakken, voelde dat als een geweldige kans. Ik werd meteen in het diepe gegooid met de nasleep van een niet afgerond project. Je ontdekt snel wat er allemaal fout kan gaan en hoe projecten van je aflopen. Als eerste grotere project coördineerde ik de inspecties van ongeveer 45 ING-panden.
Na een half jaar ben ik gepromoveerd naar projectleider. Ik kreeg de kans enkele opleidingen te volgen over de regelgeving rond NEN2580 en een AutoCAD-cursus. Zo kan ik beoordelen of de tekeningen voldoen aan de NEN2580. Inmiddels ben ik al weer een half jaar zelfstandig aan het inmeten.
QKun je je werk flexibel inrichten?
Mijn baan biedt zeker mogelijkheden voor flexibiliteit. Ook voor wat betreft thuiswerken. Er zijn geen strakke lijntjes voor mijn uren. Wanneer alles goed loopt, is het management tevreden. Als mijn twee collega’s tegelijk vrij zijn, wordt de druk tijdelijk wel even wat hoger. zou gezien de omvang van de projecten een meer dan 40-urige werkweek welkom zijn.
Op zulke momenten is het even zoeken naar de juiste werk-privébalans. Momenteel is het nog druk, maar het fijn dat ons team steeds beter samenwerkt. We ondersteunen elkaar en nemen projecten van elkaar over.
QOp welke wijze draag jij in je werk bij aan een duurzamere wereld?
Mijn bijdrage aan een duurzamere wereld is voornamelijk indirect. Door corona staan nog steeds veel kantoorgebouwen deels leeg. Voor enkele opdrachtgevers lossen we vragen op over hoeveel m² een huurder kan krijgen bij wijzigingen in het aantal huurders binnen een gebouw. Elke huurder krijgt, op basis van het gehuurde oppervlakte, een ‘pro rata’ toeslag voor de algemene ruimtes. ‘Pro rata’ betekent dat de toeslag eerlijk wordt verdeeld, afhankelijk van hoeveel ruimte een huurder huurt in verhouding tot de totale oppervlakte.
Bovendien bieden we voor het verduurzamen van gebouwen ook ‘GO’, oftewel gebruiksoppervlakte aan. ‘GO’ staat voor gebruiksoppervlakte. Dit helpt andere disciplines om de juiste m² te gebruiken voor verduurzamingsvraagstukken. Door goede informatie te geven, zorgen we ervoor dat gebouwen efficiënter worden en beter aansluiten bij de duurzaamheidsdoelen. Zo dragen we samen bij aan een duurzamere toekomst!
QWat is je meest favoriete onderdeel van je werkdag?
De opstart van de werkdag. Ik kijk dan welke projecten aandacht nodig hebben en welke prioriteit ze hebben. Moet ik nog zaken regelen, zoals offertes opstellen of tekeningen opvragen? Of zijn er inspecties die aangemeld moeten worden? Ik hou ervan om overzicht te hebben over het werk dat nog gedaan moet worden.
Als dat overzicht er is, kan ik echt lekker mijn gang gaan. Het geeft me een fijn gevoel om te weten waar ik aan toe ben en wat mijn focus voor de dag is.
QMet welke andere collega binnen RPS zou je weleens een dag willen ruilen en waarom?
Dan kies ik voor een projectleider van een ander team. Ik ben nieuwsgierig naar hun werkwijze en hoe zij hun projecten aanpakken. Het is altijd interessant om van elkaar te leren.
Daarnaast zou ik ook graag een dag willen ruilen met mijn teamleider. Dan kan ik een beter inzicht krijgen in hoe zij de dingen aansturen. Meer sturen en tegelijkertijd meer leren, dat lijkt me waardevol!