De wereld van Tess van Rooij
Van jongs af aan koesterde ze de droom om bij de marechaussee of politie te werken. Maar ook de wereld van fitness en voeding fascineert haar. Nu waakt Tess van Rooij (23) in haar functie over de veiligheid en gezondheid bij medewerkers. “Ik krijg hier de kans om mezelf te ontwikkelen van integrale veiligheidskundige tot fulltime arbeidshygiënist.”
QWat houdt jouw functie precies in?
Als junior arbeidshygiënist meet ik gevaarlijke stoffen, geluid, klimaat en biologische agentia in opdracht van klanten. Onze analisten in het laboratorium gaan hier vervolgens mee aan de slag. Zodra ik van hen de meetresultaten ontvang, stel ik een rapport op. Hierin geef ik advies over de resultaten en mogelijke beheersmaatregelen.
Quick Q&A
Wat is jouw favoriete vakantieland?
Italië: de mensen, het eten, de natuur, de leuke stadjes. Ik ben er dol op.
Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
Mijn ideale zondag is gericht op ontspanning en ‘niksen’. ’s Ochtends sporten en ’s middags met een serie op de bank ploffen. Niks hoeft of moet, heerlijk.
Als je een eigen winkel mocht starten, wat voor soort winkel zou het dan zijn?
Een winkel of sportschool in de fitnessindustrie. Alles wat met fitness en voeding te maken heeft vind ik interessant.
Welke website bezoek je het meest?
Websites op het gebied van fitness, denk aan kleding, voeding en literatuurstudies.
Wat wilde je als kind altijd al worden?
Als kind wilde ik graag bij de marechaussee of politie.
QWat maakt dit werk voor jou zo bijzonder?
Dat mijn rol cruciaal is voor het aantonen van een veilige en gezonde werkomgeving voor medewerkers. Ik draag er in mijn werk aan bij dat medewerkers gezond oud kunnen worden door te voldoen aan Nederlandse wetgeving voor veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen en andere arbeidshygiënische factoren.
Want de impact van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen waarmee je werkt, ondervind je meestal pas jaren later. Daarom is het juist zo belangrijk dat wij als arbeidshygiënisten de organisaties tijdens het werkende leven van de medewerker nog adviseren over beheersmaatregelen.
QWaarom heb je de bijzondere overstap gemaakt van stagiair Integrale Veiligheidskunde naar arbeidshygiënist?
Tijdens mijn stage bij RPS deed ik onderzoek naar ‘het alleen werken binnen de organisatie’, zoals een milieu-inspecteur, ecoloog of arbeidshygienist bijvoorbeeld doet. Ik werkte samen met diverse afdelingen en liep een dag mee met mijn huidige teamleider tijdens het veldonderzoek. Daar ontdekte ik het boeiende en verdiepende werk van een arbeidshygiënist. Na mijn stage vroeg mijn teamleider of ik bij het team wilde komen werken. Dat was een kans die ik absoluut wilde grijpen.
QHoe stimuleert RPS jouw ontwikkelkansen in jouw nieuwe functie?
Binnen ons team doorloop je als arbeidshygiënist drie niveaus: junior, medior en uiteindelijk senior. Elk niveau staat voor toenemende kennis, vaardigheden en zelfstandigheid. RPS heeft mij bovendien de kans gegeven om twee aanvullende post-hbo studies te volgen: Arbeidshygiëne en Hogere Veiligheidskunde. Deze studies zijn van onschatbare waarde binnen ons vakgebied. Ze stellen me in staat mezelf continu uit te dagen en steeds meer te leren.
QKun je je werk flexibel inrichten?
Bij RPS krijgen de arbeidshygiënisten veel vrijheid en vertrouwen. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze agenda en worden waar nodig ondersteund door collega’s en projectleiders. RPS heeft de overtuiging dat we hier integer mee omgaan.
Het werk van een arbeidshygiënist stopt nooit, wordt er weleens gezegd. In principe kun je elke minuut van de dag werken. Ik ben bijvoorbeeld ’s avonds heel productief, en RPS geeft me de vrijheid om die productiviteit ’s avonds in te zetten, zodat ik de volgende dag wat later kan beginnen. We houden gezamenlijk (collega’s onderling, teamleider, manager) in de gaten dat we niet te veel werken.
QOp welke wijze draag jij in je werk bij aan een duurzamere wereld?
Als team zijn we constant bezig met het vernieuwen en verbreden onze kennis. Zo proberen we op de hoogte te blijven van de nieuwste en meest duurzame analysemethodes, producten en beheersmaatregelen. Zo zijn we ook beter in staat om de klant advies te geven over duurzamere en efficiëntere oplossingen.
QWat is je meest favoriete onderdeel van je werkdag?
Ik heb niet een specifiek onderdeel van de werkdag. Maar vind het bovenal prettig dat gedurende de dag altijd heel korte lijntjes zijn binnen onze afdeling. We zien elkaar niet elke dag, maar bellen of mailen geregeld naar elkaar om even kort te overleggen. Hierdoor zijn de borrels en teamuitjes extra leuk. Je kunt echt bijkletsen.
QMet welke andere collega binnen RPS zou je weleens een dag willen ruilen en waarom?
Door mijn stage bij RPS heb ik al veel verschillende werkzaamheden mogen zien. Ik zou wel een nacht op pad willen met een ecoloog. Dat werk is juist minder gericht op de mens, maar meer op al het mooie in de natuur. Totaal iets anders dus dan wat ik doe.