Het verhaal van Andre Bult
Als kind droomde hij van een leven als piloot. Nu vliegt André Bult (59) niet hoog boven de wolken, maar van gebouw naar gebouw. Om zijn klanten niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk uit de brand te helpen. Zo navigeert hij als projectleider in de wereld van brandveiligheid vlot door de vraagstukken van diverse partijen. “De afwisseling en dynamiek van dit werk verveeld nooit.”
QWat houdt jouw functie precies in?
Als projectleider brandveiligheid ben ik het eerste aanspreekpunt voor klanten. Zij komen naar me toe met vragen over brandveiligheid. Bijvoorbeeld voor een oud of nieuw te bouwen complex, of zelfs voor hun hele vastgoedportefeuille. In de gesprekken probeer ik te begrijpen wat ze nodig hebben en vertel ik over wat ons team daarin kan betekenen.
We kijken naar vergunningen, inspecteren op locatie en brengen in een rapportage de brandveiligheidssituatie in beeld. Soms helpen we ook bij problemen, zoals als de brandweer iets opmerkt. Of we denken mee bij verbouwplannen. Waar moet je dan bijvoorbeeld rekening mee houden bij een ontwerp?
Je merkt dat opdrachtgevers vaak wat minder vertrouwd zijn met de materie over brandveiligheid. Daarom helpen we hen ook bij de aanbesteding, het begeleiden en opleveren van die (herstel)werkzaamheden. Het is prettig dat we in ons team brandveiligheid beschikken over verschillende experts, dus we kunnen altijd bij elkaar terecht voor hulp of advies.
Quick Q&A
Wat is jouw favoriete vakantieland?
Ik ga nooit zo heel ver, meestal binnen Europa. Ik ben een buitenmens. Als ik in een grote stad ben, wil ik na twee dagen al weer weg uit de drukte.
Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
Een mooie dag bij de Zweefvliegclub Rotterdam. Hier ben ik al bijna 30 jaar lid. Maar vaker nog ben ik met vrienden op pad met de mountainbike of racefiets. Na afloop gezelligheid met een hapje en een drankje, dan is mijn zondag al goed.
Wat wilde je als kind altijd al worden?
Piloot natuurlijk; wie niet? Eh, en nee geen brandweerman.
Als je een eigen winkel mocht starten, wat voor soort winkel zou het dan zijn?
Dan denk ik al snel aan een patisserie of bonbon-winkel. Maar dan zou ik zelf mijn beste klant zijn. Al is een middenstandsbestaan overigens niet aan mij besteed.
Welke website bezoek je het meest?
Ik ben veel buiten, dus websites met weerberichten hebben het meest mijn aandacht.
QWat maakt dit werk voor jou zo bijzonder?
Ik vind het contact met diverse partijen boeiend. Of het nu met de gemeente is, vastgoedbeleggers, woningcorporaties, ondernemers of de brandweer; ze hebben allemaal hun eigen motivatie en bekijken brandveiligheid vanuit verschillende perspectieven en belangen. Het is een uitdaging om te begrijpen hoe je rekening houdt met ieders belangen, en tegelijkertijd binnen de grenzen van de wet blijft.
QWat is één van de meest bijzondere projecten waar je aan mee werkt / hebt gewerkt?
Ik heb heel wat opmerkelijke situaties meegemaakt. Zoals een vloedgolf van 500.000 liter water uit een gesprongen sprinklertank, met alle gevolgschade en extra brandveiligheidsproblemen van dien. Maar ook een complex waar de brandweer hangsloten op de toegangsdeuren had aangebracht, omdat het er levensgevaarlijk was. In zulke gevallen, waar de emoties hoog oplopen, is het mijn taak om partijen weer bij elkaar te brengen en met een plan van aanpak te komen.
Onlangs werd ik door de gemeente Den Helder gevraagd om advies te geven over een brandveiligheidsvraagstuk bij een brandweerkazerne. Dat vond ik wel grappig, om als vakgenoot in eigen huis mee te kijken naar de brandveiligheid. Ook daar hebben we kunnen bijdragen aan een verbeterslag in de brandveiligheid.
QKun je je werk flexibel inrichten?
We genieten van een aanzienlijke vrijheid in de uitvoering van ons werk, wat ook positief bijdraagt aan de balans tussen werk en privé. Ons team brandveiligheid functioneert grotendeels zelfsturend. Samen met mijn collega’s Robin Bout en Dré van Beek dragen we de verantwoordelijkheid voor de projecten, de afspraken ter plaatse en de financiële afhandeling. We krijgen daarbij ondersteuning onze collega’s van het bedrijfsbureau en de financiële afdeling. Daarnaast hebben we elke twee weken een voortgangsoverleg op kantoor in Delft met onze teamleider.
QHoe stimuleert RPS jouw ontwikkelkansen?
De organisatie biedt een inspirerende omgeving waarin ik mijn vaardigheden kan aanscherpen en mijn kennis kan verbreden. De ruimte voor groei en ontwikkeling bij RPS draagt bij aan mijn professionele ontwikkeling en maakt mijn carrière hier niet alleen uitdagend, maar ook leerzaam.
QOp welke wijze draag jij in je werk bij aan een duurzamere wereld?
Ik woon niet zo ruim en daarom werk ik bijna nooit thuis. Op de dagen dat ik naar kantoor ga, pak ik graag de fiets, natuurlijk als het weer het toelaat. Met twee fietsdagen per week realiseer je al een CO2-reductie van veertig procent op je woon-werkverkeer.
QWat is je meest favoriete onderdeel van je werkdag?
De koffiemomentjes natuurlijk!
QMet welke andere collega binnen RPS zou je weleens een dag willen ruilen en waarom?
Met mijn jongere collega’s die nog aan het begin van hun carrière staan. Benieuwd of ik dan anders tegen zaken aan zou kijken.