Analyseren in het lab met Sadeta Pasilic


Microbiologisch Analist

Bacteriën, schimmels en gisten. De meeste mensen houden ze het liefste buiten huis, maar Sadeta Pasalic ontvangt ze met open armen. Als microbiologisch analist bestudeert ze allerlei micro-organismen in het laboratorium van RPS in Breda. Werk dat Sadeta inmiddels alweer 26 jaar uitvoert en haar nog elke dag motiveert en inspireert. We nemen een kijkje in haar wereld.

QWat doet een laborant bij RPS precies?

Binnen het microbiologisch team van RPS werk ik met verschillende bacteriën, schimmels en gisten. Denk bijvoorbeeld aan Legionella, Enterococcen, E-coli bacteriën of huisstofmijt. Om die micro-organismen in ons laboratorium te analyseren, ontvang ik eerst de monsters van de productie of monsternemers. Die sorteer en registreer ik en ik voer er een visuele controle op uit. Bijvoorbeeld of alles netjes verpakt is aangeleverd en of er geen sprake is van verontreiniging.

In de aanvraag lees ik welke analyses met het monster gedaan moeten worden en vervolgens bereid ik de voedingsbodems in een petrischaal. Zet de micro-organismen op kweek en voer er de analyses op uit. Bijvoorbeeld met een microscoop. Voor Legionella maken we gebruik van geavanceerde technieken, zoals een Maldi-Tof, dit is een apparaat waarmee we op basis van eiwitprofielen het type Legionella kunnen bepalen. Aan het einde zo’n proces rapporteer ik de resultaten in ons LIMS-systeem.

Quick Q&A

Favoriete werkdag?

Elke dag is leuk en elke dag is een nieuwe uitdaging.

Leukste plek om in te werken?

Dat zijn er twee. Het inzetlab waar alle monsters op kweek worden gezet, daar gaat het snel en is lekker dynamisch. Op het afleeslab is het heel interessant. Hier leer je de bacteriën herkennen en werk je onder meer met de Maldi-Tof.

Meest opmerkelijke vraag van een klant?

Ik heb geen direct contact met klanten. Dat doet de projectcoördinatie en alle vragen van klant gaan dan naar onze teamleider. Wel kan ik me nog een situatie herinneren waarin een klant ‘zwermers’ gevonden had op zijn platen. Of wij konden uitzoeken welke bacteriën dit waren? Zwermers zijn bacteriën die over een voedingsbodem kunnen zwermen dus verspreiden. Normaal gesproken zie je bij een bacterie één kleine kolonie op een plaat, maar deze ‘zwermers’ kunnen de helft of zelfs de hele plaat overgroeien. Hierdoor is de rest van de bacteriën niet meer te identificeren. Maar wij hadden al direct het vermoeden dat het om een Bacillus bacterie zou gaan. Dit werd later ook door de Maldi-Tof bevestigd.

QWat maakt dit werk voor jou zo bijzonder?

In de eerste plaats is microbiologie een belangrijk onderdeel van de Arbo- en milieuwetgeving. Ik vind het heel waardevol hier een bijdrage aan te hebben. Daar komt bij dat het werk inhoudelijk ook gewoon erg leuk is. Elke dag is anders. Je bent actief met het analyseren en testen van monsters op allerlei gebieden. Het blijft dan interessant om de meest geschikte kweekomstandigheden te bepalen en de kwaliteit van de kweek te beoordelen. Is de kweek niet goed ingezet, dan moet het opnieuw. En dan werk ik ook nog in een leuk team van negen enthousiaste collega’s.

QWat is één van de meest bijzondere projecten waar je aan mee werkt/hebt gewerkt? En waarom?

Ik kan helaas niet één bijzonder project noemen. Voor mij is elke dag op de micro-afdeling bijzonder, omdat er elke dag weer nieuwe uitdagingen op je wachten. Momenteel heb ik als nevenactiviteit het inwerken van veel nieuwe aanwinsten.

QKun je je werk flexibel inrichten?

Je moet veilig werken en soms ook onder tijdsdruk. De uitdaging is om veel tegelijk en naast elkaar af te werken en dit toch nauwkeurig en rustig doen. Dit vereist een goede planning van de werkzaamheden, zodat de resultaten op tijd beschikbaar zijn. Overal het algemeen kunnen we onze werkzaamheden altijd binnen de planning inrichten.

Soms komt het voor dat je tussentijds prioriteiten moet bijstellen. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met wateranalyses voor koloniegetal bepalingen die opeens voor een klant binnenkomen en dezelfde dag nog op kweek gezet moeten worden. Dan moet iemand van ons langer blijven om dat te doen. Dat gaat dan altijd in goede harmonie en levert je weer overuren op. Op onze afdeling zijn we dan ook best flexibel met het inzetten van die overuren. Dat kan ik goed met mijn privé-situatie combineren.

QHoe stimuleert RPS jouw ontwikkelkansen?

Naast mijn dagelijkse werkzaamheden heb ik de mogelijkheid om cursussen te volgen, literatuur te lezen en natuurlijk veel kennis te delen met collega’s.

QOp welke wijze draag jij in je werk bij aan een duurzamere wereld?

Zelf probeer ik er bewust mee bezig te zijn. Bijvoorbeeld door het scheiden van afval en geen gebruik van plastic boterhamzakjes. We hebben met RPS vorig jaar het hoogste niveau (5) op de CO2-Prestatieladder gehaald. Daar hebben wij allemaal aan meegedaan. Een groot compliment.

QWat is je meest favoriete onderdeel van je werkdag?

Dat is vooral het aflezen van de resultaten van de lucht- en Legionella platen. Daarnaast vind ik het elke keer weer interessant om de bevestigingsresultaten uit de Maldi-Tof terug te krijgen. Verder blijft het rapporteren van de resultaten voor de klant altijd leuk om te doen.

QMet welke andere collega binnen RPS zou je weleens een dag willen ruilen en waarom?

Ik werk al 26 jaar op een microbiologisch lab. Daar ligt echt mijn hart. Eén keer ben ik met een milieu-inspecteur van ons in de buitendienst mee geweest bij een monstername voor legionella op locatie. Het was interessant om dit ook eens vanuit die kant van het proces te bekijken.

Wil je meer weten over het werken bij RPS?

Daan Breider Recruiter

Wil je meer weten over deze dienstverlening?

Bekijken op RPS.nl  
Portret van Daan Breider, Recruiter bij RPS