Ik krijg energie van…
Tristan & Troy van den Broek
Tristan(links): “Ik haal energie uit het samen met ons hechte team berekenen van baanbrekende projecten binnen de energietransitie, waarbij elke berekening ons een stap dichter bij een groenere toekomst brengt.”
Troy(rechts): “Ik haal mijn energie uit het samenwerken met mijn inspirerende collega’s, terwijl we uitdagende problemen aanpakken en ik tegelijkertijd mijn kennis en vaardigheden vergroot.”
In deze rubriek lichten wij een aantal van onze experts binnen het team kabels en leidingen uit. Samen werken zij aan de toekomst van morgen. Onderwerpen welke terug komen zijn de persoonlijke uitdagingen in het werk. Hoe zij het verschil maken. Hoe zij samen werken in het team, en over de sfeer en het team. Met deze keer de broers Tristen en Troy!
Namen: Tristan & Troy van den Broek
Functienamen: Engineers
Leeftijden: 24 | 22
Studierichtingen: Elektrotechniek & instrumentatie | Mechatronica
Uitdaging
Tristan:
Nu de energietransitie in volle gang is, zijn de netverzwaringen een belangrijker thema dan ooit. Het begint altijd met een verzoek van de klant: “Kunnen jullie ons tracé toetsen op inductieve, weerstands-, thermische en mechanische beïnvloeding?” Met andere woorden: het gaat er dan om of we kunnen controleren of de ondergrondse elektriciteitslijnen goed werken en veilig zijn voor gebruik. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoe ze elektriciteit doorgeven, of een ontoelaatbare grondopwarming veroorzaken.
Troy:
Als land staan we voor een immense uitdaging: onze energievoorziening moet drastisch veranderen, richting meer milieuvriendelijke en hernieuwbare bronnen. Dit vergt niet alleen nieuwe technologieën, maar ook een herziening van onze bestaande infrastructuur. Het is een opwindende tijd vol uitdagingen, waarin we écht het verschil kunnen maken voor de toekomst van onze planeet. Ik ben enthousiast en dankbaar om hierin iets te mogen betekenen.
Het verschil maken
Hoe maak jij het verschil in de energietransitie bij RPS?
Tristan:
Bij RPS hebben we een krachtige tool ontwikkeld die elk ontwerp langs deze criteria grondig onder de loep neemt. Als engineer ben ik vooral bezig met ingewikkelde berekeningen over hoe de verschillende factoren elkaar beïnvloeden. Hierbij denken we actief met de klant mee en proberen we de problemen tijdig aan te kaarten. Veiligheid staat hierbij voorop. Zo bieden we een totaalpakket wat ons in de markt onderscheid.
Al wil ik hierbij nog wel benadrukken dat we met al onze technische kennis niet altijd van tevoren kunnen voorspellen of een berekening aan alle eisen zal voldoen. In dat geval roepen we de leidingbeheerders en klanten bij elkaar om gezamenlijk te werken aan een veilige en duurzame oplossing. De uitdaging is om iedereen op één lijn te krijgen. Maar geloof me, aan het einde van de dag zorgen we er altijd voor dat iedereen dezelfde kant op kijkt.
Troy:
Met mijn werk in beïnvloedingsberekeningsprojecten analyseer ik hoe aanpassingen in ondergrondse infrastructuur de omgeving beïnvloeden. Concreet betekent dit dat ik vooraf onderzoek welke impact het leggen van nieuwe kabels of leidingen heeft op de omgeving. Zo inventariseer ik bijvoorbeeld of het aanleggen van een nieuwe middenspanningsverbinding in de buurt de drinkwaterleidingen opwarmt. Dit is belangrijk omdat opgewarmd water in de leidingen kan leiden tot legionellabesmetting, wat mensen ziek kan maken. Daarnaast houden we ook rekening met mogelijke gevolgen van kortsluiting, aangezien dit ervoor kan zorgen dat leidingen in de omgeving onder spanning komen te staan, wat gevaarlijk kan zijn.
Samen sterker
Hoe benut je samenwerkingen bij RPS?
Tristan:
Bij ons gaat het niet alleen om berekeningen; we duiken ook in tracéstudies. Zodra dit project op ons bordje belandt, komt onze hele afdeling in actie. Zelfs op basis van ruwe schetsen kunnen we razendsnel berekeningen maken en alle risico’s op het gebied van beïnvloeding in kaart brengen.
Dankzij onze input kan de tracé-engineer het tracé nog aanpassen, voordat er kostbare tijd wordt verspild aan gedetailleerde tekeningen. Als een hecht team, zorgen we zo voor een efficiënte aanpak.
Troy:
Binnen ons team wemelt het van diverse projecten vol uitdagende vraagstukken. Vooral bij grootschalige projecten, zoals tracéstudies, delen we de conceptontwerpen met andere afdelingen binnen onze organisatie. Zoals mijn collega’s van omgevingsmanagement, bodem, ecologie, archeologie, landmeten en explosievenopsporing. Op die manier kan iedereen vanuit zijn eigen expertise naar de ontwerpen kijken en potentiële problemen opsporen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat we vanuit verschillende invalshoeken naar oplossingen kunnen zoeken.
Het team
Wat maakt het team kabels en leidingen bij RPS uniek?
Tristan:
Wat dit team voor mij bijzonder maakt is de gemoedelijke werksfeer en de openheid en eerlijkheid van iedereen. Elk teamlid is altijd beschikbaar voor vragen of in voor een leuk gesprek. Zeker tijdens onze gezamenlijke lunches. Voor mij geeft dit een huiskamer gevoel waarin ik me heel prettig voel.
Troy:
Wat mijn ervaring bij kabels en leidingen zo bijzonder maakt, is de gezellige sfeer onder collega’s en de diversiteit aan kennis die zij met zich meebrengen. Er heerst een open cultuur waarin je altijd vragen kunt stellen en waar men de tijd neemt om dingen uit te leggen. Je staat er dus nooit alleen voor.