Droogdokdeuren inspecteren in maritiem decor - Werken bij RPS

Droogdokdeuren inspecteren in maritiem decor

droogdokdeuren-inspecteren-in-maritiem-decor

Droogdokdeuren inspecteren in maritiem decor

Posted on in Nieuws

 

Bij het inspecteren van de droogdokdeuren in de Oude Rijkswerf Willemsoord kom je oren en ogen tekort. Met projectmanager Peter Wiebes maken we een rondje over dit erfgoed en ontdekken zeven fascinerende aspecten die dit werk hier zo bijzonder maken. Een verhaal over Napoleon, duikteams en geavanceerde staaldiktemeters.

 

Peter Wiebes, projectmanager Civiele kunstwerken bij RPS, met op de achtergrond de werkzaamheden voor de inspectie van een van de droogdokken.

Wie over de Oude Rijkswerf Willemsoord wandelt, ziet aan de meer dan twee eeuwen oude gedenkstenen dat deze plek een bijzondere geschiedenis met zich meebrengt. Tweehonderd jaar geleden droeg Rijkswaterstaat de waterstaatswerken over aan de Koninklijke Marine, waardoor onderhoud aan de marineschepen hier mogelijk werd. In 1995 vertrok de Marine, en de gemeente begon met restauratie en plannen voor nieuwe culturele activiteiten op het 40 hectare grote terrein. Het resultaat is verbluffend, met een maritiem themapark vol interessante bezienswaardigheden en diverse ondernemers en nautische en culturele instellingen.

 

Inspecteren in pure nostalgie

De kunstwerkinspecteurs van RPS voeren er met duikbedrijf Hercules een inspectie uit van de bewaard gebleven droogdokdeuren (bateaux-portes). Opdrachtgever Willemsoord bv is van plan deze deuren van droogdok 1 en 2 weer volledig functioneel te maken en ze als schipdeur in te zetten voor de beide droogdokken. Vooruitlopend op het functioneel maken van deze deuren is het noodzakelijk om vanuit veiligheidsoverwegingen inzicht te krijgen in de conditie (dikte) staalafname van het materiaal.

 

We lopen met Peter Wiebes, projectmanager Civiele kunstwerken bij RPS, een rondje over het complex tijdens het inspecteren van de droogdokken en stuiten op zeven bijzondere aspecten die het werk hier voor hem en zijn collega’s zo fascinerend maken. “Dit is toch pure nostalgie. Zo’n drijvende deur, destijds door Jan Blanken Jansz ontworpen, is gewoon hele mooie techniek die we nu niet meer toepassen. Ze dachten er vroeger goed over na en het functioneerde allemaal prima.”

 

Het bericht Droogdokdeuren inspecteren in maritiem decor verscheen eerst op RPS.