Exclusief kijkje bij werk aan de Oostvaardersplassen - Werken bij RPS

Exclusief kijkje bij werk aan de Oostvaardersplassen

exclusief-kijkje-bij-werk-aan-de-oostvaardersplassen

Exclusief kijkje bij werk aan de Oostvaardersplassen

Posted on in Nieuws


Ontdek de magie van de Oostvaardersplassen. Want hier werkt Staatsbosbeheer samen met RPS aan een bijzonder project voor natuurontwikkeling en bezoekersbeleving. De alumni van VVV Aristaeus (verbonden aan de Hogeschool Van Hall Larenstein) kregen een exclusief kijkje achter de schermen in het gebied wat normaliter niet voor bezoekers toegankelijk is.

 

 

Wie kent het niet,  de uitgestrekte moeraslanden van de Oostvaardersplassen, een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Dit gebied, gelegen in Nationaal Park Nieuw Land, kenmerkt zich door rietvlaktes, ruige graslanden en serene waterplassen, omringd door majestueuze bossen. Je kunt hier bijzondere vogelsoorten spotten, zoals de lepelaar, zeearend, ijsvogel en baardmannetje. Daarnaast ontmoet je er heckrunderen, konikpaarden en edelherten, die met hun gegraas de graslanden op natuurlijke wijze openhouden.

 

Van vlonderpad tot uitkijktoren

Jan van Dijk, senior projectleider en projectcoördinator bij Staatsbosbeheer, is nauw betrokken bij de werkzaamheden in het gebied. “Hier in de Oostvaardersplassen zijn we druk bezig met het verbeteren van de natuur, vooral gericht op moerasvogels. Tegelijkertijd streven we naar een verbeterde beleving voor het publiek, zoals de aanleg van vlonderpaden en uitkijktorens.”

 

Op uitnodiging van Staatsbosbeheer en RPS krijgen alumni van VVV Aristaeus, verbonden aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en Leeuwarden, een exclusieve blik achter de schermen van de werkzaamheden.

 

Dynamisch proces

Jan licht toe dat RPS een centrale rol speelt in verschillende facetten van het project: “Ze hebben de technische tekeningen verzorgd, het bestek opgesteld en de aanbesteding voor ons geregeld. Bovendien houden ze toezicht op de aannemer die het werk uitvoert. Als je hier werkt, moet je een passie hebben voor natuurontwikkeling. Het is een dynamisch proces; de natuur trekt zich niets aan van strikte regels.”

 

Arian Bossers, teamleider bij VVV Aristaeus, vertelt dat er enkele alumni van Hogeschool Van Hall Larenstein bij RPS werkzaam zijn. “Het is mooi dat je deze mensen nu in contact kunt brengen met andere afgestudeerden en hen laat kennismaken met de diverse werkzaamheden op dit project. Zo kunnen ze ervaren hoe zo’n project in korte tijd wordt gerealiseerd.”

 

Aanleggen vistrap

Vragend naar een bijzonder moment noemt Jan de oplevering van de vistrap. “Deze hebben we samen met RPS aangelegd. Samen met RPS hebben we bijvoorbeeld een vistrap aangelegd. Bij de opening van die vistrap, met bestuurders erbij, zagen we meteen vissen over de vistrap heen bewegen. Geweldig om te zien dat je meteen resultaat ziet van de inspanningen.”

 

Arian benadrukt het belang van praktijkervaring voor studenten: “Hoewel studenten veel leren op school, vindt het echte werk buiten plaats, waar ze het direct kunnen ervaren.”
Jan sluit af met trots: “Het is geweldig om een gevoel van trots te hebben over het werk dat je hebt geleverd. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor RPS.”

 

Het bericht Exclusief kijkje bij werk aan de Oostvaardersplassen verscheen eerst op RPS.