Van risicovolle stoffen tot veilige banen - Werken bij RPS

Van risicovolle stoffen tot veilige banen

van-risicovolle-stoffen-tot-veilige-banen

Van risicovolle stoffen tot veilige banen

Posted on in Nieuws


Bij de Afvalstoffendienst in ‘s-Hertogenbosch zetten ze afval om tot brandstof voor een groenere toekomst. Bij die verwerking komen diverse stoffen vrij waaraan medewerkers kunnen worden blootgesteld. Met onze meettechnicus Mike Bakker nemen we op locatie een kijkje achter de schermen hoe je zorgt voor een veilige en gezonde werkomgeving.

 

 

Voor de Afvalstoffendienst in ‘s-Hertogenbosch gaat het verwerken van afval verder dan simpelweg het opruimen. Het vormt een bron voor nieuwe producten en milieuvriendelijke brandstoffen. Dagelijks verwerken de toegewijde medewerkers een breed scala aan stoffen, waarbij een veilige en gezonde werkplek altijd op de eerste plaats staat. Meettechnicus Mike Bakker speelt hierin een cruciale rol. In opdracht van de Afvalstoffendienst brengt hij op het terrein de verschillende risico’s en blootstellingen aan de vrijgekomen stoffen in kaart. “Zo zorgen we ervoor dat de medewerkers altijd in een gezonde werkomgeving kunnen opereren.”

 

Micro-organismen opsporen

Terwijl we met Mike meelopen, valt op dat het terrein verschillende soorten afval herbergt, waaronder etensresten, plantenresten en groen afval. Deze materialen kunnen schimmelsporen en bacteriën bevatten die via de ademhaling allergische reacties kunnen veroorzaken. Mike legt uit: “Het is mijn taak om deze micro-organismen op te sporen en te beheersen. Dat doe ik onder meer met een SAS-sampler. Een apparaatje dat via een voedingsbodem lucht aanzuigt.”

 

Dieselmotoremissie in kaart brengen

Een ander belangrijk onderdeel is ervoor zorgen dat de blootstelling aan uitlaatgassen. Mike verklaart: “We helpen de Afvalstoffendienst bij het vinden, meten, begrijpen en verminderen van dieselmotoremissie, zodat de luchtkwaliteit op het terrein binnen de normen blijft. Zo heb ik bijvoorbeeld binnen in de cabine van een bulldozer meetapparatuur opgehangen. Ook heb ik apparatuur in een grote hal neergezet om te meten wat daar aan emissie vrijkomt.”

 

Persoonsgebonden meetapparatuur voor vluchtige organische stoffen

Verder komen de medewerkers van de Afvalstoffendienst soms in aanraking te komen met metalen zoals kwik, lood en cadmium, bijvoorbeeld bij het demonteren van huishoudelijke apparatuur. Mike: “We hebben een pompje met een pompkop bij de medewerkers opgehangen. Gedurende de werkdag zuigt dit lucht aan en later kan ik dan de zware metalen uitmeten en analyseren”, legt de meettechnicus uit.

 

In het Klein Chemisch Afval (KGA) depot onderzoekt Mike vluchtige organische stoffen, die gemakkelijk verdampen bij kamertemperatuur. Hij gebruikt persoonsgebonden meetapparatuur om te zorgen voor een veilige omgeving, zelfs bij de verwerking van productresten zoals terpentine en verf. ” Deze stoffen kunnen potentieel gevaarlijk zijn, maar met de juiste maatregelen kunnen we de risico’s beheersen,” weet Mike.

 

Preventie op legionella

Wat veel medewerkers niet weten, is dat ze bij het gebruik van hogedrukspuiten alert moeten zijn op mogelijke blootstelling aan legionella via waterdampen. Mike toont hoe hij watermonsters neemt van leidingwater- en proceswaterinstallaties om dit potentiële risico te minimaliseren.

“Wat ik zo waardevol vind, is het contact met de medewerkers,” besluit Mike. ” Bijvoorbeeld bij de persoonsgebonden metingen. Dat je samen kijkt hoe je het beste uit de metingen kan halen voor de medewerker. Want dat is waar je het uiteindelijk toch allemaal voor doet.

 

Het bericht Van risicovolle stoffen tot veilige banen verscheen eerst op RPS.