Veiligheid in de praktijk

veiligheid-in-de-praktijk

Veiligheid in de praktijk

Posted on in Nieuws

 

Bij haar kennismaking met de jaarlijkse keuringsweek van RPS staat voor SHEQ-adviseur José Hoedemakers niet alleen de controle van het materieel centraal. Het draait vooral om gedrag en persoonlijke beleving. “De een staat op traptrede 20 te swingen, terwijl bij de ander op trede 3 het angstzweet uitbreekt.”

 

SHEQ-adviseur José Hoedemakers tijdens de veiligheidsweek.

Het is een komen en gaan van medewerkers bij de vestiging van RPS in Utrecht. Ruim honderd collega’s van José slepen onder meer hun ladders, meetapparatuur en vol- en halfgelaatsmaskers onder de armen mee naar de opslagruimte. Hier wordt alles gekeurd en direct geregistreerd in een keuringsapp.

 

Daarna nog even naar een andere ruimte voor een face-fit test, voordat men plaats neemt achter de PC voor het uitvoeren van een generieke poortinstructie. “Ik verbaas me over de diversiteit van dit project en dat alles zo gestroomlijnd verloopt”, kijkt de SHEQ-adviseur het schouwspel vanaf een afstandje aan.

 

José kijkt toe bij de face-fit test voor de medewerkers.

Ongelukken voorkomen

Het verhaal van José is even divers als de keuringsweek zelf. Voorheen vervulde ze diverse kantoorfuncties, van secretaresse en administratief medewerker tot officemanager. Het hoogtepunt? Dertien jaar lang werkte ze in het Beatrix Theater, waar ze onder meer Beatrix, Maxima, en Willem-Alexander ontmoette. “Maar de onregelmatige werktijden bleken uiteindelijk onhoudbaar in combinatie met jonge kinderen.”

 

Diezelfde jonge kinderen hebben haar doen besluiten om de tweede helft van haar carrière een heel ander pad op te gaan. Ze kiest bewust voor een omscholing tot KAM-coördinator, veiligheidskundige en SHEQ-adviseur. “Ik vond het steeds interessanter om te ontdekken wat er nodig is om veilig te werken. Iets wat ik herkende vanuit het moederschap; je wilt altijd voorkomen dat je kind valt. Dat is niet alleen thuis, maar ook op het werk mijn belangrijkste drijfveer geworden: er alles aan doen om ongelukken te voorkomen.”

Het bericht Veiligheid in de praktijk verscheen eerst op RPS.